Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Financovanie triedeného zberu odpadov z obalov sa upraví

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Navrhovatelia chcú novelou jednoznačne určiť okruh povinných subjektov, t.j. výrobcov obalov, ktorí sú povinní financovať triedený zber odpadov z obalov.

Bratislava 19. júna (TASR) - Financovanie triedeného zberu niektorých odpadov z obalov sa upraví. Národná rada (NR) SR totiž 108 hlasmi schválila novelu zákona o odpadoch z dielne poslancov Mosta-Híd Petra Antala a Petra Kresáka.

Právna norma má odstrániť nedostatok zákona týkajúci sa financovania triedeného zberu odpadov z obalov, ktoré sú súčasťou triedených zložiek komunálneho odpadu. Navrhovatelia chcú novelou "jednoznačne určiť okruh povinných subjektov, t.j. výrobcov obalov, ktorí sú povinní financovať triedený zber odpadov z obalov, ktoré sú súčasťou triedených zložiek komunálneho odpadu".

Vzhľadom na zmeny týkajúce sa financovania triedeného zberu odpadov z týchto obalov je podľa poslancov potrebné vyňať organizáciu zodpovednosti výrobcov (OZV) pre obaly z povinnosti zabezpečiť oddelené financovanie zberu.

"To znamená, že finančné prostriedky pochádzajúce z tzv. priemyselných obalov je možné použiť na krytie nákladov určených na nakladanie s odpadom z obalov pochádzajúcich z komunálnej sféry," píšu poslanci v návrhu.

Z povinnosti zabezpečiť oddelené financovanie sa vyníma aj organizácia zodpovednosti výrobcov pre batérie a akumulátory a tretie osoby.