Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

OPOZÍCIA: Koalícia sa bojí kontroly pri odposluchoch

Ľubomír Galko Foto: TASR - Pavel Neubauer

V komisii na kontrolu používania informačno-technických prostriedkov chce opozícia Ľ. Galka, D. Lipšica a M. Krajniaka. Galka koalícia opakovane odmietla, čo opozícia nemieni akceptovať.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Opozícia chce v komisii na kontrolu používania informačno-technických prostriedkov (ITP), tzv. odposluchov, Ľubomíra Galka (SaS), Daniela Lipšica (OĽaNO-NOVA) a Milana Krajniaka (Sme rodina – Boris Kollár). Galka koalícia opakovane odmietla, čo opozícia nemieni akceptovať. Vidí za tým strach z kontroly. Odkazuje, že ak chcú vládni poslanci kádrovať opozičných, kontrolná komisia nemá zmysel. V prípade, že Galka koalícia neschváli, zrejme sa vzdajú aj Lipšic s Krajniakom. Iných kandidátov opozícia asi nenavrhne.

"Nepokladáme za normálne, aby takýmto spôsobom kádrovali naše návrhy. Koalícia sľúbila, že podporí nominácie opozície. Za kontrolný výbor SIS navrhneme pána Lipšica, za kontrolu vojenského spravodajstva pána Galka a za branno-bezpečnostný výbor pána Krajniaka. Na tomto trváme. Nemáme dôvod to meniť. Špeciálne pri pánovi Galkovi na tom budeme trvať. Galko má skúsenosti v danej oblasti a mal by byť platným členom komisie," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Richard Vašečka (OĽaNO-NOVA), šéf Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva.

Poukázal, že opozícia dohodu drží a podporila kandidáta koalície a bývalého ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD) za tento kontrolný výbor. Ďalšie nominácie koalície opozícia podľa Vašečku nepozná. "Nevyjednávajú s nami," poznamenal opozičný poslanec.

Za Galkom stojí aj Sme rodina. Líder hnutia Boris Kollár si myslí, že koalícia exministra obrany odmieta preto, že sa bojí kontroly. "Pána Galka nechcú, lebo vedia, že tomu rozumie, mohol by ich kontrolovať a dozvedieť sa, čo robili minule. Nechcú nás pustiť ku kontrole," uviedol Kollár.

Lipšic, ktorý je šéfom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS, prirovnáva konanie koalície k manierom Vladimíra Mečiara. "Takéto maniere, že koalícia povie, veď dajte svojich kandidátov, to sú vaše miesta, ale my rozhodneme, kto tí kandidáti budú, to robil Vladimír Mečiar," pripomenul Lipšic. Dodal, že ak Galko nebude zvolený, on aj Krajniak sa zrejme vzdajú kandidatúry. "Musíme byť jednotní. My sa rozbiť nenecháme," vyhlásil.

Opozícia trvá na tom, že Galko spĺňa podmienky na zvolenie. "Je bezúhonný, nebol nikdy trestne stíhaný, má skúsenosti s bezpečnostnou problematikou," povedal Lipšic. Galko zdôraznil, že ak by bol členom komisie, mohol by kontrolovať, nahliadať do spisov, ale nesmel by vynášať informácie. Ak by dospel k nejakému zisteniu, mohol by však podávať trestné oznámenia. "Nemal by som ale žiadne exekutívne právomoci," zdôraznil.

Komisia má mať osem členov. Šiestich nominujú osobitný kontrolný výbor na kontrolu činnosti SIS, osobitný kontrolný výbor na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva a výbor pre obranu a bezpečnosť, pričom traja členovia sú zástupcovia vládnych strán a traja opozície. Predseda komisie by mal byť z opozície. Ďalších dvoch členov bude voliť parlament.

Členovia komisie budú kontrolovať používanie ITP raz ročne alebo kedykoľvek z vlastného podnetu a tiež z podnetu niektorého z trojice uvedených výborov či z podnetu občana. Výkonom parlamentnej kontroly používania informačno-technických prostriedkov nebude dotknuté právo každého jednotlivca na súdnu a inú právnu ochranu. Parlamentná komisia bude môcť kontrolovať používanie ITP fyzicky. Dostane sa nielen do objektu orgánu štátu, ale aj do osobitnej listinnej evidencie, ktorá obsahuje údaje vzťahujúce sa na použitie informačno-technických prostriedkov orgánmi štátu.