Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

HLINA: Dovoľme policajtom zabaviť veci páchateľa, kým nezaplatí pokutu

Na snímke nezaradený poslanec Alojz Hlina počas mimoriadnej schôdze parlamentu. Foto: TASR/Martin Baumann

Poslanec Alojz Hlina poukázal napríklad na opilcov ponevierajúcich sa po námestiach, s ktorými si mesto často nevie rady.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Nezaradený poslanec Národnej rady SR Alojz Hlina chce zabrániť neplateniu pokút za priestupky. K neplateniu dochádza podľa neho často vtedy, keď páchateľ priestupku nezaplatí pokutu priamo na mieste, ale nechá si vypísať blok. Pritom už vtedy vie, že pokutu nezaplatí. Po novom by mohol policajt vziať páchateľovi hnuteľnú vec ako záruku, ktorú by vrátil hneď po zaplatení pokuty.

"Ak páchateľ priestupku nezaplatí pokutu na mieste, mal by konajúci orgán právo páchateľovi priestupku odobrať akúkoľvek hnuteľnú vec vo vlastníctve páchateľa priestupku podľa vlastnej úvahy, a to až do okamihu zaplatenia pokuty," píše sa v návrhu novely zákona o priestupkoch, ktorú Hlina predložil na októbrovú schôdzu parlamentu. Vziať by nebolo možné len takú vec, ktorá slúži alebo má slúžiť na zabezpečenie základných životných potrieb, alebo ak je jej hodnota v nápadnom nepomere k povahe priestupku.

"Cieľom navrhovanej právnej úpravy je najmä snaha zamedziť zneužívaniu zo strany osôb, ktoré už v momente prevzatia bloku sú si vedomé, že nezaplatia udelenú pokutu," vysvetlil Hlina svoj návrh. Nezaradený poslanec by chcel, aby toto opatrenie bolo účinné od januára 2015. Podľa neho by pomohlo tak mestám a obciam, ako aj "často bezmocným policajtom".

Hlina poukázal napríklad na opilcov ponevierajúcich sa po námestiach, s ktorými si mesto často nevie rady. Ako príklad uviedol aj Oskara Dobrovodského, ktorý má dlhodobo problém s neprispôsobivými susedmi. Podľa Hlinu boli policajti už neraz na Družstevnej ulici v Malackách, vypísali blokovú pokutu, ale zaplatenia sa od neprispôsobivých nedočkali. Pritom na streche ich domu je napríklad satelit, ktorý by sa dal zabaviť, kým by pokutu nezaplatili. Hlina pripomína, že od ľudí bez príjmu sa dajú pokuty vymôcť ťažko. Zabavovanie vecí by podľa neho mohlo pomôcť.

Aby Hlinov návrh prešiel, musela by ho podporiť v parlamente väčšina. Nezaradený poslanec TASR povedal, že o svojom nápade hovoril aj s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer-SD). Ten mu mal povedať, že sa o takomto opatrení dá rozprávať.