Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Poslankyňa Eva Horváthová chce zdravšiu stravu v školských bufetoch

Eva Horváthová, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Horváthová presadzuje, aby zdravé doplnkové jedlá v bufetoch a automatoch tvorili najmenej dve tretiny z celkového sortimentu ponuky.

Bratislava 29. mája (TASR) - Kvalita stravovania detí a žiakov v školách a školských zariadeniach by sa mala zvýšiť. Myslí si to poslankyňa Eva Horváthová (OĽaNO), ktorá v úvode 15. rokovacieho dňa 51. schôdze NR SR predložila novelu školského zákona, v ktorom chce regulovať sortiment bufetov. Horváthová presadzuje, aby zdravé doplnkové jedlá v bufetoch a automatoch tvorili najmenej dve tretiny z celkového sortimentu ponuky.

Poslankyňa, ktorá je aj lekárkou - pediatričkou, tvrdí, že zdravotný stav obyvateľstva je alarmujúci. Preto má dve tretiny zdravej stravy tvoriť najmä ovocie a zelenina v čerstvom stave, celozrnné výrobky a cereálne výrobky, mlieko a mliečne výrobky so zníženým obsahom tukov a nápoje bez konzervačných prípravkov, pridaného cukru a umelých sladidiel. Na druhej strane Horváthová navrhuje zákaz predaja potravín s vysokým obsahom cukrov, nápojov a výrobkov s obsahom alkoholu, kofeínu, chinínu a energetických nápojov. Za porušenie zákona má hroziť prevádzkovateľovi bufetu pokuta do 500 eur.

Horváthová tvrdí, že stravovacie návyky detí a žiakov vo významnej miere formuje aj škola, resp. školské zariadenie. "Významným prvkom je existencia školských jedální, v ktorých je ponúkaná strava prísne kontrolovaná so zameraním na potrebný obsah jednotlivých zložiek a nutrientov. Úplne iná je situácia pri predaji doplnkových jedál v školských bufetoch a školských predajných automatoch," píše Horváthová v dôvodovej správe. Tu podľa jej slov neexistuje taká prísna regulácia predaja a ponuky jedál a nápojov.

Poslanci sa naposledy zaoberali stravou v bufetoch, keď s ich reguláciu prišla Renáta Zmajkovičová (Smer-SD). Jej zoznam zakázaných výrobkov obsahoval: doplnkové jedlá typu rýchleho občerstvenia, potraviny s obsahom soli nad 1,5 gramu na 100 gramov hmotnosti, sladké pekárske výrobky s nižším ako tretinovým podielom ovocnej alebo mliečnej zložky, cukrovinky a cukrárske výrobky balené alebo voľné, zmrzlina, nanuky a mrazené ovocné drene, nápoje s obsahom alkoholu, kofeínu, chinínu a dekofeínové nápoje, energetické nápoje, nápoje ochutené, vrátane nápojov s pridaním cukru a umelých sladidiel okrem čaju a kakaa s obsahom cukru pod 4 gramy na 100 ml obsahu.

Parlament to najskôr schválil, prezident SR Andrej Kiska však novelu vetoval. Pri opätovnom hlasovaní v pléne v decembri 2014 už návrh vtedajšej podpredsedníčky NR SR potrebnú podporu nezískal. Zároveň však padla dohoda, že poslanci sa obrátia na vládu, aby v čo najkratšom termíne pripravila legislatívne riešenie problematiky stravovania v školských bufetoch, ktoré zabezpečí v školách a školských zariadeniach ponuku zdraviu prospešných potravín. Doteraz sa tak nestalo.