Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Matovič považuje program vlády za štandardný, obáva sa ale realizácie

Foto: TASR/Martin Baumann

Líder OĽaNO pripustil, že od vlády zostavenej z jednej strany očakával v stanovení cieľov viac odvahy. Vyzval, aby zohľadňovala aj dobré nápady opozície a aby kládla dôraz na boj proti korupcii.

Bratislava 3. mája (TASR) - Predložené programové vyhlásenie druhej vlády Roberta Fica (Smer-SD) je štandardným programom, ktorý obsahuje viac dobrých úmyslov ako krokov, ktoré Slovensku ublížia.

Myslí si to líder Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Igor Matovič.

"Ak by ste dokázali do bodky naplniť vaše programové vyhlásenie, Slovensko by sa asi pohlo dopredu. V niektorých veciach by ste síce Slovensku ublížili, vo väčšine vecí by ste však Slovensku pomohli," vyhlásil v rámci rozpravy k návrhu na pôde Národnej rady (NR) SR. Nevyčíta tak vláde, že v programe iba uvádza cestu a politiky, ktoré chce realizovať. Na hľadanie konkrétnych opatrení má totiž nasledujúce štyri roky.

Čoho sa však Matovič obáva, je realizácia predloženého programu. "Týchto 65 strán sú len písmenká na papieri, ale podstatné sú skutky, a tu je kameň úrazu programového vyhlásenia vlády. Za najväčší hendikep považujem históriu ľudí, ktorí by ho mali napĺňať," podčiarkol s tým, že vláde drží palce, aby dokázala realizovať všetky dobré veci, ktoré si do programu zaradila.

Líder OĽaNO pripustil, že od vlády zostavenej z jednej strany očakával v stanovení cieľov viac odvahy. V tejto súvislosti vyzval, aby zohľadňovala aj dobré nápady opozície a aby kládla dôraz na boj proti korupcii.

"Ak dovolíte vašim nominantom, aby znova začali rozkrádať, ako sa to dialo za prvej Ficovej vlády, to vás položí," dodal Matovič.

Poslanec Smeru-SD Vladimír Jánoš privítal zmenu oproti minulosti v rétorike Igora Matoviča, ktorého prejav označil za kultivovaný a vyvážený. Odmietol však tvrdenia o tom, že by si premiér Fico za svojej prvej vlády nevšímal prešľapy jej členov. "V období 2006 až 2010 odvolal viacerých ministrov, čo sa nedá povedať o vláde Ivety Radičovej, kedy boli omnoho väčšie prešľapy," pripomenul.