Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Jaurová sa obáva rozdelenia RTVS,Jarjabek hovorí o negatívach spojenia

Na archívnej snímke Zora Jaurová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Jarjabek si myslí, že spojenie televízie a rozhlasu v minulosti bolo hrubým zásahom do vysielacej infraštruktúry oboch inštitúcií.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Predstava vlády o kultúre je obrovským krokom späť, komentovala v parlamentnej diskusii programové vyhlásenie vlády (PVV) poslankyňa Zora Jaurová (PS). Obáva sa snahy ovládnuť verejnoprávnu RTVS jej rozdelením. Poslanec Dušan Jarjabek (Smer-SD) namieta, že poslankyňa dopredu spochybňuje členov vlády. Spojením verejnoprávneho rozhlasu a televízie sa podľa neho zničil duálny systém. Tvrdí, že dnes sa nedá rozoznať verejnoprávna televízia od súkromných.

Vláda podľa Jaurovej neuvádza v PVV žiadne argumenty pre rozdelenie RTVS. Verí, že prípadnej realizácii bude predchádzať podrobná analýza dôvodov, ekonomických dosahov a štúdia uskutočniteľnosti.

Poslankyňa namieta aj snahu prijať nové štatúty verejnoprávnych fondov v kultúre. Fondy podľa nej nepotrebujú zasahovanie do svojej verejnoprávnej podstaty. Spochybňuje aj zámer rozšíriť systém kvót na prezentáciu slovenských umelcov v štátnych inštitúciách. Vidí za nimi snahu ovplyvňovať ich dramaturgiu a slobodu.

Jarjabek si myslí, že spojenie televízie a rozhlasu v minulosti bolo hrubým zásahom do vysielacej infraštruktúry oboch inštitúcií. Zničil sa podľa neho duálny systém, ktorý podľa neho v poslednom období nahrádzali alternatívne médiá.

Poslanec Branislav Škripek (KDH) vidí v programovom vyhlásení v rámci kultúry pozitívne vyjadrenia. Ocenil dôraz na pomoc pri obnove či rozvoji Matice slovenskej.