Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

NRSR: Opozičný poslanec Ľ. Kaník chce upraviť valorizáciu dôchodkov

Poslanec Ľudovít Kaník v pléne parlamentu, archívna snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) predložil návrh novely zákona o sociálnom poistení. Chce zaviesť minimálnu hranicu, pod ktorú by nemohla klesnúť valorizácia starobných dôchodkov.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Systém valorizácie dôchodkov by sa mal upraviť. Tvrdí to opozičný poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS), ktorý v úvode 11. rokovacieho dňa 58. schôdze Národnej rady SR predložil návrh novely zákona o sociálnom poistení. Právnou normou chce zaviesť minimálnu hranicu, pod ktorú by nemohla klesnúť valorizácia starobných dôchodkov, a to na úroveň tri percentá.

Kaníkovi sa totiž nepáči, že na budúci rok sa budú dôchodky valorizovať len o 1,9 eura, čo považuje za almužnu. "Je to veľmi malá suma, ktorá skôr ponižuje, ako poteší všetkých dôchodcov," povedal opozičný poslanec. Kaník preto ešte tento týždeň vyzval ministra práce Jána Richtera (Smer-SD), aby predložil vládny návrh novely zákona, ktorou sa upraví valorizácia dôchodkov v budúcom roku. Minister tak neurobil a Kaníkov návrh označil za "tvrdo populistický, ktorý nerieši systémové veci". "My ponúkame systémové riešenie. Mám ambíciu presadiť, aby bol trinásty dôchodok súčasťou tretieho sociálneho balíka. Automaticky by táto úloha bola prenesená za predpokladu, že budeme mať podiel na moci po voľbách do programového vyhlásenia vlády. Myslím si, že to je jasná odpoveď, aký je náš vzťah smerom k dôchodcom," podotkol Richter.

Nevylúčil však možnosť, že v budúcnosti by sa mohlo o nejakej minimálnej hranici valorizácie diskutovať. Tiež upozornil na to, že čo sa týka súčasnej valorizácie dôchodkov, bola prijatá určitá časová postupnosť. V budúcom roku by sa tak mali zvyšovať dôchodky o pevnú sumu. Rezort práce tiež upozornil, že zmyslom valorizácie je minimálne udržať kúpyschopnosť domácností dôchodcov, čiže reálnu výšku ich dôchodkov, čo je dosiahnuté aj pri súčasnom modeli valorizácie aj s rezervou. Výšku dôchodkov čiastočne podľa ministerstva stále zvyšuje aj rast priemernej mzdy.

Poslancov dnes čaká séria ďalších poslaneckých návrhov zákonov. Okrem toho po 11. hodine definitívne rozhodnú, či sa bude systém podávania majetkových priznaní verejných funkcionárov meniť, alebo nie. Novelu ústavného zákona predložili Peter Pellegrini, Jana Laššáková a Miroslav Číž (všetci Smer-SD), opozícia im však vyčíta, že nejde o skutočné sprísnenie súčasného stavu a verejnosť aj naďalej nebude mať prehľad o majetkoch politikov. Na prijatie právnej normy je potrebných minimálne 90 hlasov, ktoré vládna strana sama nemá.