Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Zavedenie doplnkových ordinačných hodín sa odkladá na 1. január 2019

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Doplnkové ordinačné hodiny majú byť pre všeobecných lekárov a špecialistov nepovinné. Pacient sa v rámci nich má objednať, za vyšetrenie si musí zaplatiť.

Zavedenie doplnkových ordinačných hodín v ambulanciách lekárov, pri ktorých by si pacienti platili za vyšetrenie do 30 eur, sa posúva z 1. mája 2018 na 1. januára 2019. Väčšina pléna NR SR totiž v utorok podporila pozmeňujúci návrh Juraja Blanára (Smer-SD), ktorý predložil k novele zákona o treťom pilieri.

Doplnkové ordinačné hodiny majú byť pre všeobecných lekárov a špecialistov nepovinné. Pacient sa v rámci nich má objednať, za vyšetrenie si musí zaplatiť, keďže nebude hradené z verejného zdravotného poistenia. Maximálna suma bude 30 eur. Predpísané lieky či ďalšie zdravotné výkony, ktoré lekár indikuje, budú aj v tomto čase hradené zdravotnou poisťovňou.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) bol aj na konci roku 2017 presvedčený, že zavedenie doplnkových ordinačných hodín v ambulanciách lekárov od mája 2018 je obsahovo dobrý návrh. Považuje za legitímne právo kohokoľvek ho kritizovať, on si však za ním stojí.

"Myslím si, že bol vytvorený tak, aby sme zabránili akémukoľvek zneužívaniu. Jednoznačne motivuje ambulantných lekárov, aby pracovali viac nielen v doplnkových, ale aj počas riadnych hodín, pretože na to, aby ste mohli mať doplnkové, musíte odpracovať minimálny počet ordinačných hodín, ktoré často mnohí dnes neodpracujú," povedal Drucker. Po ich schválení však premiér Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na kritiku opozície hovoril o ich možnom zrušení.