Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

VIDEO: Koalícia navrhla na post ombudsmana profesorku M. Patakyovú

Gábor Gál Foto: TASR - František Iván

Navrhol ju Most-Híd so súhlasom i podporou svojich koaličných partnerov Smeru-SD a SNS. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd G. Gál.

Bratislava 27. januára (TASR) – Profesorka Mária Patakyová, ktorá pôsobí na Právnickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave, je kandidátkou koalície na post verejného ochrancu práv.

Navrhol ju Most-Híd so súhlasom i podporou svojich koaličných partnerov Smeru-SD a SNS. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval predseda poslaneckého klubu Mosta-Híd Gábor Gál.



Spoločná kandidátka koalície podľa jeho slov spĺňa podmienky nestrannosti, odbornosti, sociálnej empatie, vysokého pracovného nasadenia a schopnosti počúvať. "Je uznávanou odborníčkou a autoritou v oblasti práva doma i v zahraničí. Venuje sa aj európskemu právu a je aktívnou advokátkou. V súčasnosti pôsobí ako prorektorka na Univerzite Komenského v Bratislave so zameraním na legislatívu," priblížil Gál.



Patakyová pôsobí na Právnickej fakulte UK od roku 1986. V roku 2010 bola vymenovaná za profesorku v odbore obchodné a finančné právo. Most-Híd osloví aj ostatné politické strany v Národnej rade SR, aby ju podporili. "Určite boli v hre iné mená. Máme na Slovensku dosť osobností, ktoré môžu zastávať túto funkciu, ale predovšetkým sme sa zamerali na to, aby náš kandidát bol odborník v oblasti práva a aby bol nestranný," priblížil predseda klubu Mosta-Híd. Nad ktorými menami sa ešte uvažovalo, konkretizovať nechcel. Patakyová má teraz predstaviť svoju víziu v parlamentnom ľudskoprávnom výbore.



Gál odmieta pochybnosti o tom, či sa na túto funkciu hodí. "Je veľmi uznávanou právničkou nielen v oblasti obchodného práva. Zaoberá sa aj ľudskými právami. Nie je to nič nové, čo by nepatrilo do jej portfólia," skonštatoval.

Premiér Robert Fico počas dnešnej pracovnej cesty v Malackách potvrdil podporu strany Smer-SD, nomináciu Patakyovej označil za dobrý výber. Podobne ako Gál i on zvýraznil jej profesionálne renomé a fakt, že nie je zaťažená predchádzajúcim angažovaním sa v politike. "Preto v prípade tohto kandidáta môžeme hovoriť o tom, že bude pri výkone funkcie absolútne nestranný, čo je teda rozdiel oproti súčasnej ombudsmanke, ktorá prišla z radov poslancov NR SR, z jednej z politických strán," uviedol Fico.



Voľba nového verejného ochrancu práv sa na pôde Národnej rady (NR) SR uskutoční 8. februára. Termín vypísal predseda NR SR Andrej Danko (SNS), keďže terajšej ombudsmanke Jane Dubovcovej sa končí funkčné obdobie 28. marca 2017. Súčasná ombudsmanka sa už vyjadrila, že pokračovať vo funkcii nechce.

Verejného ochrancu práv volí parlament z kandidátov, ktorých navrhne najmenej 15 poslancov. Za ombudsmana možno zvoliť občana Slovenskej republiky, ktorý v deň voľby dosiahol vek 35 rokov, má spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu, je bezúhonný a jeho vzdelanie, schopnosti, skúsenosti a morálne vlastnosti dávajú záruku, že funkciu verejného ochrancu práv bude riadne vykonávať. Verejný ochranca práv nesmie byť členom politickej strany ani politického hnutia, musí mať trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a súhlasiť s voľbou. 

O post ombudsmana sa napokon budú uchádzať traja kandidáti. Okrem nominanta koalície bude možnou voľbou i Janka Šipošová, ktorú navrhli opozičné strany SaS a OĽaNO-NOVA. Tretím kandidátom je Anton Čulen, nominovali ho poslanci za ĽSNS s podporou nezávislého poslanca Petra Marčeka. Oznámil to dnes odbor komunikácie Národnej rady SR po uplynutí termínu na predkladanie návrhov.