Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Koalícia otvorila volebné zákony, šéfov krajov chce už po prvom kole

Foto: Ilustračné foto: TASR

Voliči by si mali v roku 2017 voliť predsedov VÚC a krajských poslancov jednorázovo až na päť rokov. Vyplýva to z návrhu novely Ústavy SR.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Voliči by si mali v roku 2017 voliť predsedov VÚC a krajských poslancov jednorázovo až na päť rokov. Cieľom je, aby v roku 2022 boli krajské aj samosprávne voľby súčasne. Vyplýva to z návrhu novely Ústavy SR, ktorý v závere siedmeho rokovacieho dňa 11. schôdze parlamentu predstavili poslanci Smeru-SD a Mosta-Híd. Keďže ide o zmeny najvyššieho zákona štátu, musí za ňu zahlasovať aspoň 90 členov snemovne. Koalícia tak bude potrebovať podporu aspoň časti opozície.

"Pre voliča to znamená voliť tieto orgány v jeden deň, na rovnakom mieste, čo v konečnom dôsledku mu nielen usporí čas, ale najmä zvýši pozornosť vo vzťahu ku kandidátom a prirodzenému výberu tých z nich, ktorí sú spôsobilí plniť jeho predstavy v jednotlivých orgánoch," vysvetľujú navrhovatelia.

Ďalším návrhom je zmena dvojkolovej voľby predsedov VÚC na jednokolovú. Smer-SD a Most-Híd to odôvodňujú praktickými skúsenosťami, ktoré podľa nich ukázali, že voliči chodia voliť skôr v prvom kole. "Účasť na druhom kole volieb býva veľmi nízka, a preto ani voľby v tomto prípade nie sú úplným odrazom vôle voličov," uvádzajú poslanci. Poukazujú, že aj starostovia a primátori sa volia v jednokolovom hlasovaní. Zmena by mala podľa nich priniesť úspory. Opozícia s takouto zmenou nesúhlasí.

Svoju zmenu volebného zákona má na aktuálnej schôdzi aj opozícia. Tá chce umožniť voľbu poštou vo všetkých voľbách, ako aj pri celoštátnych referendách. V súčasnosti možno hlasovať poštou len pri voľbách do Národnej rady (NR) SR.