Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

NRSR: Koalícia si zmeny v rokovacom poriadku necháva až na plénum

Ilustračná snímka Foto: TASR – Martin Baumann

Na dnešnom zasadnutí Ústavnoprávneho výboru NR SR, ktorý rokovanie o novele uzavrel, predložil zmeny len Ondrej Dostál (SaS).

Bratislava 21. októbra (TASR) - Koaliční poslanci oficiálne predstavia pozmeňujúce návrhy k novele Rokovacieho poriadku NR SR až v pléne. Na dnešnom zasadnutí Ústavnoprávneho výboru NR SR, ktorý rokovanie o novele uzavrel, predložil zmeny len Ondrej Dostál (SaS). Výbor právnu normu odobril a odporučil ju schváliť aj v pléne.

"Takto by sa nemalo postupovať. Práve naopak. Mali by sme sa vyhýbať pozmeňujúcim návrhom na poslednú chvíľu," povedal Dostál a procedurálnym návrhom žiadal, aby koaliční poslanci na pôde výboru aspoň povedali, aké zmeny chystajú, pričom zasadnutie výboru by sa prerušilo, aby si tieto podnety mohli poslanci prebrať. Koalícia jeho procedurálny návrh nepodporila. Predseda výboru Róbert Madej (Smer-SD) Dostála upozornil, že nemôže nútiť poslancov, kedy predložia svoje pozmeňujúce návrhy.

Na výbore neprešiel ani Dostálov päťbodový procedurálny návrh, koalícia všetky postupne odmietla. Opozičný poslanec okrem iného žiadal vypustiť z návrhu koaličnej novely ustanovenia, ktoré z časového hľadiska obmedzujú dĺžku vystúpení poslancov v rozprave a zamedzujú aj opakovanému vystúpeniu v písomnej aj ústnej časti diskusie. "Nebolo nijako preukázané, že je takto potrebné zasiahnuť do práva poslanca, schôdze sa nenaťahujú. Ak sa to schváli, bude to mať negatívne dôsledky na kvalitu legislatívneho procesu. Keď schválite takéto obmedzenia, opozícia bude robiť obštrukcie. Každý bod môže trvať aj niekoľko hodín, aj napriek týmto obmedzeniam," varoval Dostál.

Ďalej žiadal z novely vypustiť návrh na posilnenie právomocí predsedajúceho schôdze a predsedu NR SR v rámci disciplinárneho konania. Za nezmyselný považuje Dostál aj zákaz fotenia či výrobu audiovizuálnych záznamov poslancami v pléne a zákaz vnášania transparentov. "Podľa mňa by to mohlo byť protiústavné," pripustil.

Pozmeňujúce návrhy k novele zákona, ktoré schváli konkrétny parlamentný výbor, sa dostanú do tzv. spoločnej správy, ktorá je spravidla dostupná na internetovej stránke parlamentu niekoľko dní pred rokovaním o danej právnej norme. Pozmeňujúce návrhy, ktoré výbor odmietol, resp. boli vyhotovené neskôr, musí poslanec predložiť priamo v pléne v rámci diskusie o danom zákone.