Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ľudskoprávny výbor o ÚPN nerokoval, väčšina poslancov neprišla

Ilustračná snímka.. Foto: TASR/Andrej Galica

Za koalíciu prišla na zasadnutie len Edita Pfundtner (Most-Híd). Výbor sa znova uskutoční v utorok (5.9.) o 11.00 h.

Bratislava 4. septembra (TASR) – Členovia parlamentného výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny mali dnes rokovať o novele zákona o pamäti národa, proti ktorej vystupuje Ústav pamäti národa (ÚPN), opozícia aj verejnosť. Výbor však nebol uznášaniaschopný. Za koalíciu prišla na zasadnutie len Edita Pfundtner (Most-Híd). Výbor sa znova uskutoční v utorok (5.9.) o 11.00 h.

„Neviem, či to mám brať tak, že sa hanbia verejne diskutovať o problémoch, ktoré sú v ÚPN,“ uviedla predsedníčka výboru Erika Jurinová (OĽaNO). Jedna členka výboru sa podľa jej slov ospravedlnila s predstihom, ďalší traja sa ospravedlnili tesne pred začatím výboru a ostatní až po tom, čo sa im ozvala tajomníčka výboru.

Koalícia chce novelou dosiahnuť, aby súčasný šéf ústavu Ondrej Krajňák skončil vo funkcii 15. októbra 2017. Ostane však členom správnej rady, a to do konca funkčného obdobia, na ktoré bol zvolený. Po novom má byť štatutárom ÚPN správna rada ako kolektívny orgán, nielen samotný jej predseda. Podľa predkladateľov bude nový model riadenia efektívnejší a transparentný.

Proti novele vznikla aj občianska iniciatíva Pamätaj, ktorá žiada stiahnutie koaličnej novely zákona o Ústave pamäti národa (ÚPN) z rokovania parlamentu. Podpisovú výzvu na stiahnutie novely spustila iniciatíva pred mesiacom. Medzitým sa k iniciatíve pridali aj známi slovenskí herci – Emília Vášáryová, Dominika Kavaschová, Richard Stanke, Štefan Bučko, Jakub Malota.