Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Kadúc chce zaviesť zodpovednosť za škodu na verejných prostriedkoch

Miroslav Kadúc Foto: TASR

Právo na náhradu škody má mať podľa neho štát, vo veciach uplatnenia práva bude konať generálny prokurátor, ak Úrad pre verejné obstarávanie rozhodne o porušení.

Bratislava 2. júla (TASR) – Miroslav Kadúc (OĽaNO) chce zaviesť zodpovednosť za škodu na verejných prostriedkoch. Tento nový druh zodpovednosti, ktorý sa v súčasnom právnom systéme nenachádza, predložil v pléne prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu k novele zákona o verejnom obstarávaní.

Podľa poslanca došlo počas 20 rokov na Slovensku k viacerým závažným kauzám, zodpovednosť za ne však vyvodená nebola. "Aby sa tomu predišlo, je nevyhnutné vytvoriť efektívne právne nástroje," uviedol v návrhu.

Právo na náhradu škody má mať podľa neho štát, vo veciach uplatnenia práva bude konať generálny prokurátor, ak Úrad pre verejné obstarávanie rozhodne o porušení. Kadúc pripomenul, že obdobný typ zodpovednosti vyplýva v Rakúsku priamo zo Spolkovej ústavy.

Jeho návrh sa zaoberá porušením zo strany jednej alebo viacerých osôb či kolektívneho orgánu. Počíta aj so zákonnou možnosťou zbavenia viny, ktorá je podmienená preukázaním toho, že osoba nemohla z objektívnych dôvodov konať inak. Právo na náhradu škody sa podľa poslanca premlčí za desať rokov odo dňa, kedy k porušeniu povinnosti došlo.

"Mechanizmus vzniku zodpovednosti je založený na štandarde, ktorý spočíva v hospodárnom a efektívnom nakladaní s verejnými prostriedkami," dodal v návrhu. O Kadúcovej iniciatíve, ako aj o samotnej vládnej novele by sa malo dnes v Národnej rade SR rozhodnúť po 17. hodine.