Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

LUBYOVÁ: Školy dostali nové usmernenie, ako postupovať pri šikane

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Ministerka pripomenula, že rodič sa zároveň môže obrátiť na Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie, kde sú vyškolení odborní zamestnanci schopní poskytnúť kvalifikovanú pomoc.

Bratislava 8. februára (TASR) - Ministerstvo školstva sa koncom januára (25.1.) rozhodlo listom usmerniť všetky základné školy a školské zariadenia, ako majú postupovať pri riešení šikany v školách. Na pôde Národnej rady SR to počas parlamentnej Hodiny otázok uviedla ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS). Rezort tak urobil na základe výsledkov Správy o stave a úrovni výchovy a vzdelávania za rok 2016/2017, ako aj na základe zvyšujúceho sa počtu podnetov od rodičov.

"Ide o nové metodické usmernenie, ktoré rieši prevenciu šikanovania medzi žiakmi. Navrhuje opatrenia na predchádzanie tomuto negatívnemu javu, ako aj metódy efektívneho riešenia jednotlivých prípadov," vysvetlila ministerka.

Lubyová pripomenula, že rodič sa zároveň môže obrátiť na Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie, kde sú vyškolení odborní zamestnanci schopní poskytnúť kvalifikovanú pomoc v prípade šikany. "Ďalšou možnosťou je bezplatné a prípadne aj anonymné internetové psychologické poradenstvo, na ktoré sa môže každý obrátiť na stránke www.prevenciasikanovania.sk," dodala.