Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

A. DANKO: Mečiarove amnestie by poslanci mohli zrušiť na budúci týždeň

Na snímke predseda Národnej rady SR (NR SR) Andrej Danko (SNS) počas tlačovej konferencie po tom, čo poslanci 124 hlasmi odobrili koaličný návrh, ktorý má smerovať k zrušeniu amnestií Vladimíra Mečiara vo štvrtok 30. marca 2017 v Bratislave. Foto: TASR/AP

Slovensko je podľa šéfa parlamentu jeden z prvých štátov, ktorý vytvoril mechanizmus na zlyhanie prezidentov pri amnestiách a milostiach. Prijaté novinky sú podľa neho na hrane ústavnosti.

Bratislava 30. marca (TASR) - Mečiarove amnestie by mohla Národná rada SR zrušiť na budúci týždeň. Myslí si to predseda parlamentu a SNS Andrej Danko. Zdôraznil, že to závisí aj od súčinnosti prezidenta SR Andreja Kisku.

"Budúci týždeň utorok, streda, štvrtok budú tými dňami, keď dôjde k vyriešeniu tých vecí, pokiaľ bude aj súčinnosť prezidentskej kancelárie. Myslím si, že to legislatívne i procesne zvládnuť vieme," povedal dnes na tlačovej konferencii po schválení ústavných zmien, ktoré majú viesť k zrušeniu Mečiarových amnestií.



Dnešným hlasovaním podľa Danka Národná rada urobila prvý krok k tomu, aby mohlo dôjsť k posudzovaniu Mečiarových amnestií a milostí exprezidenta Michala Kováča. Dodal, že Slovensko je jeden z prvých štátov, ktorý vytvoril mechanizmus na zlyhanie prezidentov pri amnestiách a milostiach. Prijaté novinky sú podľa neho na hrane ústavnosti.

"Máme dnes za sebou historickú udalosť, keď došlo ku konsenzu a kompromisu, ktorý potvrdzuje, že sa môžeme dohodnúť," uviedol Danko a poďakoval všetkým, ktorí našli kompromis. "Možno je to historický krok k tomu, že sa budeme vedieť zhodnúť aj na iných veciach," poznamenal s tým, že možno sa už nebude v parlamente diať to, čo tam nepatrí.

Schválené zmeny dávajú Národnej rade kompetenciu zrušiť amnestie či individuálne milosti prezidenta, ak odporujú princípom demokratického a právneho štátu. Koaličný návrh, ktorý má smerovať k zrušeniu amnestií Vladimíra Mečiara, odobrili poslanci dnes 124 hlasmi.

Zmena ústavy zároveň prináša pravidlo, že zrušenie amnestií či milostí musí do 60 dní posúdiť Ústavný súd SR. Ten buď rozhodnutie parlamentu potvrdí, alebo zneguje a amnestie budú platiť ďalej. Ak súd neprijme v spomínanej lehote žiadne stanovisko, rozhodnutie parlamentu bude účinné.

Novelizácia ústavy teraz pôjde na podpis prezidentovi Andrejovi Kiskovi, ktorý má na vyjadrenie maximálne 15 dní. Po tom, ako bude uverejnená v Zbierke zákonov, musí aspoň 30 poslancov NR SR predložiť do pléna návrh uznesenia na zrušenie Mečiarových amnestií a odobriť ho aspoň 90 hlasmi. A práve toto uznesenie bude následne posudzovať Ústavný súd. Plénum zároveň na návrh opozície rozhodlo, že skutky, na ktoré sa tieto amnestie vzťahovali, nebudú premlčané.

Opozícia najskôr podmieňovala svoje kladné hlasovanie naplnením piatich podmienok. Koalícia napokon súhlasila s odstránením rizika premlčateľnosti a vzájomnou dohodou na tom, kto bude parlament zastupovať pred Ústavným súdom.