Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Poslanci Mosta-Híd vyhlásili boj Ambrózii palinolistej

Navrhované zmeny by podľa nej mali napomôcť k vytvoreniu podmienok na systematické obmedzenie šírenia Ambrózie palinolistej a ďalších inváznych druhov rastlín na území SR

Bratislava 24. februára (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR, József Nagy, Elemér Jakab a Tibor Bastrnák podali návrh zákona o povinnom odstraňovaní Ambrózie palinolistej (palina), ktorá patrí medzi najsilnejšie prírodné alergény na Slovensku. Tento návrh zákona mení a dopĺňa zákon o ochrane prírody a krajiny. Pre TASR to uviedla tlačová tajomníčka Mosta-Híd Zuzana Bačiak Masaryková.

"Tento problém postihuje najmä nižšie položené, väčšinou južné oblasti Slovenska, kde 80 percent všetkých astmatikov trpí od júla do októbra, počas kvitnutia tejto inváznej rastliny," konštatovala.

Navrhované zmeny by podľa nej mali napomôcť k vytvoreniu podmienok na systematické obmedzenie šírenia Ambrózie palinolistej a ďalších inváznych druhov rastlín na území SR. "Dostáva sa tu väčšieho priestoru na výchovu verejnosti, predovšetkým vlastníkov, správcov a nájomcov pozemkov, nakoľko orgán štátnej ochrany prírody a obec sú tými orgánmi, ktoré upozorňujú a vyzývajú zodpovednú osobu na činnosť," dodala. Poslanci zároveň navrhujú odstraňovať invázne rastliny na náklady vlastníkov, správcov a nájomcov pozemkov.

Výhodou navrhnutého systému je podľa Bačiak Masarykovej najmä možnosť flexibilne ho využívať v rámci jednotlivých regiónov Slovenska a zohľadňovať tak rozšírenie jednotlivých druhov inváznych rastlín.

"Vplyv návrhu na rozpočet verejnej správy je vyrovnaný, keďže náklady na prípadné konania a kontroly sa pokryjú vybranými pokutami za priestupky. Prerozdelenie týchto príjmov je úlohou zákona o štátnom rozpočte a je v kompetencii vládnych orgánov. Poskytnutá kompetencia vytvára obciam a orgánom ochrany prírody príležitosť čerpať prostriedky zo štrukturálnych fondov pre osvetovú činnosť v oblasti prevencie a odstraňovania inváznych druhov rastlín," uvádza Most-Híd.

Podľa Józsefa Nagya sa vďaka tejto novele alergikom výrazne zlepší zdravotná situácia, čo predstavuje ekonomické úspory aj pre štát v miliónoch eur ročne. "Všeobecne všetky invazívne rastliny spôsobujú v poľnohospodárstve viacmiliónové škody na úrode a na nákladoch vynaložených na ich ničenie v obrábanej pôde, preto plošné zabezpečenie ich likvidácie aj na nevyužívaných plochách bude mať vysoký hospodársky prínos aj pre poľnohospodárstvo a lesníctvo," uzatvára Bačiak Masaryková.