Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

NRSR: Na slávnostnej schôdzi vyzdvihli zástupcovia strán význam ústavy

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Na slávnostnej schôdzi sa zúčastnili viaceré osobnosti aj laureáti štátnej ceny Jozefa Miloslava Hurbana.

Bratislava 1. septembra (TASR) - Rešpektovanie základných ľudských práv a slobôd definovaných v Ústave dáva občanom právne garancie, ale podporuje aj vlastenectvo. Skonštatoval to podpredseda Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (OĽANO) v príhovore počas slávnostnej schôdze pri príležitosti Dňa Ústavy SR. Zvrchovanosť a suverenitu vyzdvihol predseda klubu Smer-SD Robert Fico a ústavu označil za civilnú bibliu. Predseda SaS Richard Sulík zároveň za najväčšiu výzvu pre nových poslancov označil úlohu doviesť Slovensko na cestu dobiehania Európskej únie.

Grendel poznamenal, že vzťah k vlasti podkopáva práve nerovnosť pred zákonom a neprávosť páchaná inštitúciami štátu. "Želám nám všetkým, aby naša ústava a zákony naďalej vytvárali priestor na právo, spravodlivosť a rovnosť pred zákonom. Zároveň želám nám všetkým aj spravodlivých ľudí v parlamente, vo vláde aj v justícii, aby právo a spravodlivosť nastoľovali v prospech všetkých občanov Slovenskej republiky," vyhlásil.

Fico pripomenul, že zákonodarcovia sa pri tvorbe ústavy snažili o jej zrozumiteľnosť a jasnú aplikovateľnosť, pričom by nemal byť veľký rozdiel medzi jej znením a reálnym životom. Poznamenal, že v uplynulom období došlo k viacerým porušeniam základných práv a slobôd. Pripomenul, že duch ústavy je zapísaný v jej preambule a odmietol tendencie jej zmeny. Poukázal na základy ústavy stojace na tradíciách a kritizoval diskusie o vypustení článku ustanovujúceho manželstvo ako zväzok muža a ženy. Pripomenul, že preambula spomína Slovenské národné povstanie a našu zvrchovanosť.

Sulík v rámci hodnotenia uplynulého obdobia skonštatoval, že bolo okrem iného charakterizované aj chaosom. Kritizoval, že NR SR skĺzla k rozdávaniu, ale aj množstvo zákonov schválených v skrátenom legislatívnom konaní. Zdôraznil potrebu reforiem. Ocenil tiež, že žiadny relevantný subjekt nepožaduje vystúpenie z NATO ani Európskej únie.

Na slávnostnej schôdzi sa zúčastnili viaceré osobnosti aj laureáti štátnej ceny Jozefa Miloslava Hurbana. Medzi nimi napríklad exprezident Ivan Gašparovič či bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský.