Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Najzvedavejším poslancom volebného obdobia bol Pavol Zajac

poslanec NR SR za KDH Pavol Zajac Foto: TASR/Martin Baumann

V parlamente sú aj poslanci, ktorí sa za štyri roky prostredníctvom Hodiny otázok nič neopýtali. Najviac, 13, ich je v strane Smer-SD. Nie všetci z nich však strávili v parlamente celé štyri roky.

Bratislava 11. januára (TASR) - Najzvedavejším poslancom Národnej rady SR (NR SR) v rámci končiaceho sa volebného obdobia bol podpredseda KDH Pavol Zajac. Z údajov dostupných na stránke NR SR vyplýva, že v rámci parlamentného inštitútu Hodina otázok položil Zajac členom vlády či generálnemu prokurátorovi za štyri roky 157 otázok.

Na druhej priečke skončil jeho stranícky kolega Jozef Mikloško (116) a prvú trojku v rámci celého parlamentu uzatvára poslankyňa Smeru-SD Eva Hufková (114 otázok).

Najaktívnejšou z hľadiska počtu otázok v klube OĽaNO-NOVA bola podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová (71). V klube Most-Híd sa najviac pýtal Zsolt Simon (40) a v SaS Eugen Jurzyca (35). Jediný zástupca SDKÚ-DS v parlamente Pavol Frešo položil za štyri roky 13 otázok. Spomedzi nezaradených poslancov bol z tohto hľadiska najaktívnejší Miroslav Kadúc (89 otázok).

V parlamente sú aj poslanci, ktorí sa za štyri roky prostredníctvom Hodiny otázok nič neopýtali. Najviac, 13, ich je v najpočetnejšej strane Smer-SD. Nie všetci z nich však strávili v parlamente celé štyri roky. Možnosť položiť otázku v opozícii nevyužili ani Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA), Pavol Hrušovský (KDH), František Šebej, Ivan Švejna (obaja Most-Híd), Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš (obaja nezaradení).

Aj keď poslanec položí otázku, nemá istotu, že bude zodpovedaná. Ich poradie sa totiž žrebuje. Predseda vlády má v rámci Hodiny otázok vyčlenených prvých 15 minút, kedy spravidla stihne jednu alebo dve odpovede. Zvyšných 45 minút patrí členom vlády, pričom dĺžka jednotlivých odpovedí je obmedzená len uplynutím vyčlenenej hodiny. Preto sa stáva, že niektoré otázky ostanú nezodpovedané.