Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Slovensko

Návrh Štatistického úradu v otázke národnosti v sčítaní Holý nestopol

Na archívnej snímke budova, v ktorej sídli Štatistický úrad SR na Miletičovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Považoval za správne, aby návrh ostal v skrátenom pripomienkovom konaní sedem dní, ako by ho mal ignorovať. Návrh preto nestopol, aby sa mohlo o téme debatovať.

Bratislava 4. februára (TASR) - Téma národnosti v sčítaní obyvateľov sa mohla riešiť skôr, aby sa prípadné návrhy na zmenu mohli pripomienkovať v štandardnom čase. V súvislosti s návrhom Štatistického úradu (ŠÚ) SR zrušiť možnosť uviesť pri sčítaní druhú národnosť to v pléne Národnej rady (NR) SR počas hodiny otázok skonštatoval podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina). Považoval však za správne, aby návrh ostal v skrátenom pripomienkovom konaní sedem dní, ako by ho mal ignorovať. Návrh preto nestopol, aby sa mohlo o téme debatovať.

Holý odpovedal na otázku poslanca Ondreja Dostála (SaS), ktorý sa ho pýtal, ako hodnotí to, že ŠÚ "sa na poslednú chvíľu na základe politických tlakov snaží vypustiť zo sčítania obyvateľstva možnosť uvádzania druhej národnosti". Dostál tiež doplnil, že možnosť uviesť druhú národnosť sa zaviedla na základe dlhodobej prípravy a riadneho legislatívneho procesu.

Vicepremiér reagoval, že keď prišiel ŠÚ s návrhom, "veľmi zvraštil čelo". Ak to bola téma, mala sa podľa neho riešiť pred niekoľkými týždňami, aby sa stihol štandardný legislatívny proces. Dodal však, že vydanie opatrenia je vo výlučnej kompetencii ŠÚ a nie vlády ani poslancov. "Desiatky poslancov sa obrátili na predsedu ŠÚ SR, čo považujem za správne, pretože tam to kompetenčne patrí," skonštatoval. "Nie som nadšencom skráteného legislatívneho konania. Niekedy sa tomu žiaľ nedá vyhnúť, ja sa ich skôr snažím blokovať tam, kde to nie je nevyhnutné. V tomto prípade mi prišlo vhodnejšie pustiť to na sedem dní, aby tam bola aspoň nejaká debata, ako to ignorovať." doplnil.
Na archívnej snímke Štefan Holý 16. decembra 2020 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann

Návrh vypustiť podotázku, ktorá sa týkala druhej národnosti predložil ŠÚ v piatok (29. 1.) do skráteného pripomienkového konania. Iniciatíva prišla potom, čo minulý týždeň vyzval na takýto krok poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Gyimesi (OĽANO). Podľa neho postavené otázky posilňujú asimiláciu príslušníkov národnostných komunít.

Následne skupina koaličných poslancov zo strán SaS, Za ľudí aj OĽANO vyzvala predsedu ŠÚ Alexandra Balleka, aby stiahol tento návrh. Proti je aj splnomocnenkyňa vlády SR pre národnostné menšiny SR Andrea Bučková či štátna tajomníčka Ministerstva kultúry SR Zuzana Kumanová. ŠÚ reagoval, že návrh má byť podnetom na diskusiu a je snahou dať relevantný priestor obom stranám názorového spektra.