Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Nezaradení chcú pre občanov priestor na rokovaní krajských parlamentov

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Vymedzenie minimálneho časového intervalu na občiansky prejav na riadnom zasadnutí zastupiteľstva VÚC je podľa nich zárukou, že bude poskytnutý dostatočný priestor na vyjadrenie jednotlivcov.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Krajské parlamenty by mali na svojich zasadnutiach povinne vytvoriť minimálne 30-minútový priestor na vystúpenia občanov a právnických osôb. V novele zákona o samospráve vyšších územných celkov (VÚC) to navrhujú nezaradení poslanci Oto Žarnay, Miroslav Beblavý, Viera Dubačová a Katarína Macháčková. Právnou normou sa bude parlament zaoberať na novembrovej schôdzi.

Poslanci chcú svojou novelou naplniť právo na dobrú správu vecí verejných prostredníctvom priamej bezbariérovej komunikácie fyzických a právnických osôb so zastupiteľstvom samosprávneho kraja. Nezaradení pripomínajú, že Ústava SR zaručuje občanom právo zúčastňovať sa na správe verejných vecí priamo alebo prostredníctvom volených zástupcov. "Na naplnenie tohto práva musia mať vytvorený dostatočný priestor na prednesenie svojich návrhov, podnetov, námetov priamo, bez administratívnych obštrukcií na riadnych zasadnutiach zastupiteľstiev samosprávnych krajov tak, aby poslanci nestratili priamy kontakt s reálnym životom a problémami ľudí," argumentujú predkladatelia.

Vymedzenie minimálneho časového intervalu na občiansky prejav na riadnom zasadnutí zastupiteľstva VÚC je podľa nich zárukou, že bude poskytnutý dostatočný časový priestor na verbálne vyjadrenie jednotlivcov. "Potreba tohto priameho komunikačného inštitútu sa javí v súčasnosti ako dôležitý faktor dobrej správy vecí verejných, ako aj prostriedok na posilnenie občianskej spoločnosti," dodali.

Žarnay sa ešte v októbri pokúsil presadiť novelu, ktorou chcel dať takýto priestor občanom na obecných zastupiteľstvách. Parlament to však nepodporil. Za právnu normu nehlasovali poslanci Smeru-SD, SNS ani Mosta-Híd.