Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Poslanci rozhodnú o minimálnom dôchodku aj o novom šéfovi NKÚ

Na snímke pohľad do rokovacej sály. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Očakávaná voľba šéfa NKÚ príde na rad v utorok 19. mája.


Bratislava 10. mája (TASR) - Zavedenie minimálneho dôchodku pre ľudí, ktorí platili aspoň 30 rokov dôchodkové poistenie a dovŕšili dôchodkový vek, je cieľom novely zákona o sociálnom poistení, o ktorej plénum definitívne rozhodne na pokračujúcej 51. schôdzi NR SR. Minimálny dôchodok na rok 2015 má byť vo výške 269,50 eura.

Poslanci Smeru-SD však v priebehu druhého čítania navrhli niektoré zmeny. Ľuďom, ktorí si sporia v druhom pilieri, sa má minimálny dôchodok znížiť. A to podľa rovnakých zásad, ako sa znižuje dôchodok takéhoto človeka v prvom pilieri. Zároveň sa má pri posudzovaní dôchodku a určovaní minimálneho dôchodku brať do úvahy len dôchodok z prvého piliera.

Pozmeňujúci návrh v tomto duchu predložil na sociálnom výbore jeho predseda Ján Podmanický (Smer-SD). "Myslíme si, že je to spravodlivý princíp," vyhlásil. Keby sa totiž akceptovalo, že sporitelia v druhom pilieri budú mať garantovaný rovnaký minimálny dôchodok ako tí, ktorí v ňom nie sú, ostali by podľa Podmanického v druhom pilieri aj ľudia, ktorým sa to neoplatí. Prípadne by to podľa neho mohlo podporiť špekulovanie alebo nezodpovednosť v druhom pilieri.

S takýmto zámerom ale nesúhlasia opoziční poslanci, ktorí tento pozmeňujúci návrh Smeru-SD kritizovali. "Nielenže je návrh dramaticky zlý voči sporiteľom v druhom pilieri, jasne je namierený na to, aby z neho ľudia vystupovali. Je to totálne nespravodlivé," vyhlásil poslanec SaS a bývalý minister práce Jozef Mihál.

Na programe zasadnutia parlamentu je aj séria návrhov z dielne rezortu vnútra. Medzi nimi je aj sprísnenie predaja expanzných zbraní, o ktorom sa diskutuje v skrátenom legislatívnom konaní. Novela zákona o zbraniach a strelive prináša podmienku registrácie nadobudnutých expanzných zbraní na polícii a opätovný zákaz ich predaja na diaľku. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) zmeny avizoval vo februári, keď sa objavili špekulácie, že sedem útočných pušiek, s ktorými bol spáchaný teroristický útok na parížsku redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, mohlo pochádzať zo Slovenska.

Vo štvrtok 14. mája sa bude voliť nový predseda Úradu na ochranu osobných údajov. Jedinou kandidátkou je bývalá novinárka a riaditeľka komunikačného odboru NR SR Soňa Pötheová. Doterajšia šéfka úradu Eleonóra Kročianová, zvolená do funkcie v roku 2012, sa svojho postu vzdala 13. februára 2015.

Ďalšie personálne otázky prídu na rad v utorok 19. mája, keď je naplánovaná očakávaná voľba nového predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Traja kandidáti ešte predtým v stredu (13.5.) absolvujú hearing na pôde Výboru NR SR pre financie a rozpočet. Prokurátora Maroša Žilinku navrhol predseda KDH Ján Figeľ a pod jeho nomináciu sa podpísalo 60 opozičných poslancov. Bývalého šéfa SIS Karola Mitríka zase nominoval predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Za kandidatúrou bývalej vedúcej služobného úradu na ministerstve školstva za vlády Smeru-SD Henriety Crkoňovej stoja poslanci Marián Kvasnička (KDH) a Štefan Kuffa (OĽaNO).