Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Nové pravidlá, ako pristupovať k voľnému pohybu psov, sú v 2. čítaní

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Súčasný zákon hovorí, že obec môže všeobecne záväzným nariadením (VZN) vymedziť miesta, kde je voľný pohyb psa (bez vôdzky) zakázaný, a miesta, kde je zakázaný vstup so psom (na vôdzke).

Bratislava 28. marca (TASR) - Obce a mestá majú problémy s kompetenciou, vďaka ktorej môžu určovať, kde je na ich území povolený a kde je zakázaný voľný pohyb psov. Pomôcť im má novela zákona, ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov, od poslancov Mosta-Híd Petra Antala, Gábora Gála a Eleméra Jakaba. Právnu normu dnes plénum Národnej rady SR posunulo do druhého čítania.

Súčasný zákon hovorí, že obec môže všeobecne záväzným nariadením (VZN) vymedziť miesta, kde je voľný pohyb psa (bez vôdzky) zakázaný, a miesta, kde je zakázaný vstup so psom (na vôdzke). Tieto plochy pritom musia byť viditeľne označené. Novela Mosta-Híd to má zmeniť tým, že sa priamo do zákona dostane zákaz voľného pohybu psov v priestore prístupnom verejnosti v zastavanom území. Obce zároveň budú musieť vymedziť miesta, kde je voľný pohyb psov povolený, a tak ako v súčasnosti aj miesta, kde je zakázaný vstup so psom.

Koaliční poslanci tvrdia, že obce a mestá v súčasnosti v mnohých prípadoch a celkom logicky vymedzujú plochy, kde je voľný pohyb psa povolený, nakoľko vychádzajú zo skutočnosti, že je nežiaduce, aby v priestore prístupnom verejnosti bol v zastavanom území povolený voľný pohyb psa. Zároveň však veľká väčšina obcí vo VZN zakazuje voľný pohyb psov v celom svojom zastavanom území. "Takéto VZN sú však v rozpore so súčasným zákonom, ktorý vyžaduje, aby obce vymedzili a zároveň aj označili miesta, kde je takýto zákaz," vysvetľuje Most-Híd.

Opozičný poslanec Gábor Grendel (OĽaNO-NOVA) sa však domnieva, že táto novela nahnevá tisícky psičkárov. "S premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) máme jednu vec spoločnú, že sme psičkári. Obaja chodievame venčiť napríklad na petržalské nábrežie Dunaja. Je to verejne prístupné miesto v zastavanom území obce. Podobných miest, ktoré sú rajom pre psičkárov, kde svojich psov voľne púšťajú, je v Bratislave niekoľko. Vy ale chcete, aby psičkári nemohli pustiť psov nikde, okrem miest, ktoré určia poslanci. Je to mimoriadne nepraktické," povedal Grendel.

Súčasný zákon totiž hovorí, že obce môžu vymedziť miesta, kde je voľný pohyb psov zakázaný. "Vy to navrhujete otočiť tak, že voľný pohyb psov na priestore prístupnom verejnosti je zakázaný a obec všeobecne záväzným nariadením určí miesta, kde je voľný pohyb psa povolený. Ak to v parlamente prejde, tak od júna psičkári nebudú môcť pustiť svojich psov z vôdzky nikde, okrem miest, ktoré určia miestni poslanci," vysvetlil Grendel. Opozičný poslanec preto tvrdí, že je to zbytočná "buzerácia" väčšiny psičkárov. "Väčšina z nich vie, aké má zákonné povinnosti. Preto vás chcem požiadať, aby ste novelu zákona z rokovania stiahli," odkázal Grendel.

Spolupredkladateľ novely Peter Antal reagoval, že ak sa k tomu Petržalka postaví zodpovedne, tak na dunajskej hrádzi určí, že je tam voľný pohyb psov dovolený. "Je to v záujme obce, aby k tomu pristúpila zodpovedne a vymedzila dostatok takýchto miest. Mám mail od pani z Petržalky, ktorá s veľkou radosťou privítala tento návrh zákona, lebo ho podľa jej slov vzorní psičkári potrebujú. Snažíme sa upravovať práve tie vzťahy, ktoré dnes nie vždy fungujú," vysvetlil Antal s tým, že možno bude niekoľko psičkárov nespokojných, ale každý normálny primátor vyčlení dostatok priestoru na voľný pohyb psov.