Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

O Matovičovom mandáte sa bude hlasovať v NRSR len po zhode grémia

Na archívnej snímke Igor Matovič. Foto: TASR Martin Baumann

Otázka Matovičovho mandátu je otvorená vyše roka. Strata poslaneckej stoličky mu hrozí pre opakované porušenie zákona o konflikte záujmov.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Pokiaľ nebude zhoda poslaneckého grémia, predseda Národnej rady SR Andrej Danko nepredloží do pléna návrh na odobratie mandátu lídrovi OĽaNO Igorovi Matovičovi pre jeho živnosť. TASR to potvrdila riaditeľka kancelárie predsedu SNS Andreja Danka Zuzana Škopcová.

"Poslancovi Matovičovi hrozí strata mandátu, čo je vážna vec. Pokiaľ nebude zhoda poslaneckého grémia, nebude to do pléna predložené," uviedla pre TASR. "Rozhodnutie o tom, či o poslaneckom mandáte pána Matoviča plénum bude alebo nebude hlasovať, musí padnúť na grémiu," odpovedala na otázky TASR hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár. Smer-SD neodpovedal.

Otázka Matovičovho mandátu je otvorená vyše roka. Strata poslaneckej stoličky mu hrozí pre opakované porušenie zákona o konflikte záujmov. Matovič sa ho dopustil tým, že dvakrát nemal pozastavenú živnosť. Podnikanie ústavný zákon zakazuje. Matoviča prvýkrát za nepozastavenú živnosť pokutoval parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií v júni 2016. Napriek sankcii a vedomosti o nej Matovič o tri mesiace neskôr opäť nemal živnosť pozastavenú.

Za to mu už výbor navrhol odobrať mandát. O tom, či Matovič príde o kreslo, má rozhodnúť definitívne plénum. Zbavenie mandátu musia podporiť aspoň tri pätiny poslancov (aspoň 90 hlasov). Potrebné sú hlasy koalície aj opozície, ani jeden tábor totiž sám o sebe nemá potrebný počet hlasov. Ak by k odobratiu mandátu Matovičovi došlo, poslanec sa môže obrátiť na Ústavný súd SR.

"Andrej Danko celé toto divadlo vymyslel a ak si ctí zákony a ústavu, mal by ho dohrať," povedal Martin Poliačik, ktorý bol v čase, kedy sa prípad riešil, šéfom výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Vo funkcii skončil po odchode zo SaS. Dnes nezaradený poslanec pôsobí v mimoparlamentnom Progresívnom Slovensku. Danko podľa neho neprimeraným odďaľovaním tohto hlasovania koná v priamom rozpore s Ústavou SR. "Vyhováraním sa na grémium len dokazuje svoju nekompetentnosť a politickú slabosť," uviedol Poliačik.