Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

O. Žarnay žiada, aby na zastupiteľstvách vystupovali aj občania

Na snímke poslanec NR SR Oto Žarnay. Foto: TASR/Jakub Kotian

Ak Žarnay uspeje, na verejných obecných zasadnutiach sa bude musieť vyčleniť na takéto vystúpenia občanov a zástupcov firiem minimálne 30 minút.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Povinnosť zaradiť do programu zasadnutia každého riadneho obecného zastupiteľstva bod, počas ktorého môžu fyzické a právnické osoby uplatniť právo vystúpiť, a to bez potreby súhlasu miestnych poslancov. Túto zmenu chce novelou zákona o obecnom zriadení dosiahnuť opozičný poslanec Oto Žarnay (nezaradený). Právnou normou sa bude parlament zaoberať už na októbrovej schôdzi.

Ak Žarnay uspeje, na verejných obecných zasadnutiach sa bude musieť vyčleniť na takéto vystúpenia občanov a zástupcov firiem minimálne 30 minút. Poslanec tvrdí, že takýmto opatrením dôjde k bezprostrednej realizácii práva na dobrú správu vecí verejných, a to prostredníctvom uvedenej priamej bezbariérovej komunikácie fyzických a právnických osôb s obecným zastupiteľstvom.

To, že každý má právo na dobrú správu vecí verejných, sa uvádza aj v Charte základných práv EÚ. "Ústava SR zaručuje občanom právo zúčastňovať sa na správe verejných vecí priamo alebo prostredníctvom volených zástupcov. Na naplnenie tohto práva musia mať fyzické a právnické osoby vytvorený dostatočný priestor na prednesenie svojich návrhov, podnetov, námetov priamo, bez administratívnych obštrukcií na riadnych zasadnutiach obecných zastupiteľstiev tak, aby poslanci nestratili priamy kontakt s reálnym životom a problémami ľudí," tvrdí Žarnay.

Vymedzenie minimálneho časového intervalu na občiansky prejav je podľa jeho slov zárukou, že bude poskytnutý dostatočný časový priestor na verbálne vyjadrenie jednotlivcov. "Potreba tohto priameho komunikačného inštitútu sa javí v súčasnosti ako dôležitý faktor dobrej správy vecí verejných, ako aj prostriedok na posilnenie občianskej spoločnosti," dodal Žarnay.