Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

NRSR: Občania možnosť predkladať návrhy zákonov nedostanú

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Od novely si Obyčajní sľubovali posilnenie priamej demokracie.

Bratislava 31. mája (TASR) - Občania možnosť predkladať návrhy zákonov nedostanú.
Poslanci NR SR dnes nepodporili novelu Ústavy SR z dielne OĽaNO, ktorá takúto možnosť zavádzala. Podľa ich návrhu mal byť parlament povinný prerokovať akýkoľvek návrh zákona predložený skupinou 15.000 občanov prostredníctvom petície.

Od novely si poslanci OĽaNO sľubovali posilnenie priamej demokracie, umožnenie verejnosti v podobe skupiny občanov výrazným spôsobom prejaviť svoj hlas pri správe vecí verejných, posilnenie účasti občanov na tvorbe právnych predpisov, zvýšenie dôvery verejnosti v NR SR ako najvyšší zákonodarný orgán a podporu občianskej aktivizácie. "Rozhodli sme sa, že občanom poskytneme právo zákonodarnej iniciatívy. Ak predložia pätnásťtisícovú petíciu, budú môcť participovať na legislatívnom procese tak isto ako poslanci, výbory a vláda," tvrdili Obyčajní.

Na otázku, či nie je hranica 15.000 podpisov príliš nízka a nebudú ju rôzne subjekty zneužívať, prípadne rôzni jednotlivci zahlcovať parlament nezmyselnými návrhmi, líder OĽaNO Igor Matovič pred časom reagoval, že už dnes sú niektoré návrhy zákonov na nízkej úrovni. Očakával preto, že možnosť občianskej iniciatívy výrazne kvalitu predkladaných zákonov nezníži.

Matovič dodal, že približne 15.000 hlasov potrebuje poslanec na to, aby sa dostal do parlamentu, rovnaký počet podpisov na petícii je potrebný, aby mohol občan kandidovať za prezidenta. V situácii, keď niektorí súčasní členovia parlamentu získali vo voľbách len niekoľko stoviek preferenčných hlasov, preto považoval počet 15.000 podpisov na petícii za dostatočný na to, aby sa poslanci zaoberali návrhom zákona z dielne občanov.