Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

OĽaNO-NOVA chce mimoriadny výbor k práci špeciálneho prokurátora

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik Foto: TASR/Pavel Neubauer

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik za posledných osem rokov nepodal v 61 prípadoch ani jednu obžalobu, uviedol člen výboru Ján Marosz (OĽaNO-NOVA).

Bratislava 23. februára (TASR) - Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR by sa mal pozrieť na činnosť špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Myslí si to hnutie OĽaNO-NOVA, ktoré mieni rokovanie výboru iniciovať. Má sľúbené podpisy piatich opozičných poslancov. Zároveň sa domnieva, že by Kováčik mal z funkcie špeciálneho prokurátora odstúpiť.

"Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik vo svojej funkcii za posledných osem rokov nepodal v 61 prípadoch ani jednu obžalobu. Spomeňme kauzy Gorila, Hlas podobný Ficovi alebo Bašternák. Vo všetkých ide o podozrenia zo spáchania korupcie a závažnej protispoločenskej činnosti vrcholnými predstaviteľmi štátu," uviedol člen výboru Ján Marosz (OĽaNO-NOVA).

Je preto podľa neho nevyhnutné, aby poslanci ústavnoprávneho výboru skontrolovali Kováčikovu činnosť. "Aby sa verejnosť mala možnosť presvedčiť, či špeciálny prokurátor vykonáva svoju funkciu zodpovedne, nestranne a spravodlivo," doplnil poslanec. O Kováčikovom pôsobení písal Denník N. Podľa OĽaNO-NOVA by mal špeciálny prokurátor na základe zverejnených informácií odstúpiť zo svojej funkcie.

"Špeciálny prokurátor postupoval a postupuje pri vybavovaní všetkých spisov zákonným spôsobom. Vytrhnuté a do súvisu manipulatívne prezentované čísla úmyselne zavádzajú. Komentovať v článku opakovane uvedené zavádzajúce a vymyslené či nepresné a pravdu ignorujúce vyjadrenia považuje Úrad špeciálnej prokuratúry za stratu času. K niektorým spomínaným kauzám sa už v minulosti opakovane Úrad špeciálnej prokuratúry vyjadril, čo niektorým médiám nebráni naďalej opakovať zavádzajúce vyjadrenia. Navyše, keď sú opakovaním nepreukázaných a úmyselne skresľujúcich tvrdení z anonymného oznámenia, ktoré bolo zastavené 21.12.2016 a je právoplatné," zareagovala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.