Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

OĽaNO-NOVA: I. Matovič by mal za živnosť dostať opäť pokutu

Na archívnej snímke poslanec a šéf hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Foto: TASR - Jakub Kotian

Jeho kolegovia zo strany poukazujú na to, že z nedbanlivosti nepozastavil živnosť v dvoch rozdielnych volebných obdobiach.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Líder hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič by mal za nepozastavenú živnosť dostať opäť iba pokutu. O poslanecký mandát by prísť nemal. Myslia si to jeho kolegovia z hnutia OĽaNO-NOVA. Poukazujú, že Matovič z nedbanlivosti nepozastavil živnosť v dvoch rozdielnych volebných obdobiach. Pritom v minulosti výbor podľa OĽaNO-NOVA nezbavil verejných funkcionárov mandátu, keď opakovane porušovali zákon, a to navyše v jednom volebnom období.

"Súhlasíme so spravodlivosťou. Ak porušíme zákon, musíme znášať následky. Ale namietame, ak sa používa zaujatý postoj a nerovnaký meter v prípade mandátu Igora Matoviča. Ide o hon na Igora Matoviča," povedal Vašečka, podľa ktorého vzhľadom na prípady z minulosti by Matovič nemal byť zbavený mandátu.

"Vyzývame kolegov, aby postupovali v súlade so zákonom, ale aby nezneužívali zákon na presadzovanie úzkostraníckych zámerov a na to, aby sa zbavili niekoho, kto ich kritizuje," doplnil Vašečka. Upozornil, že Matoviča volilo 160.000 ľudí, ktorí mu mandát dali, a ak ho oň plénum pripraví, potrestá aj týchto voličov.

Líder hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič má výboru pre nezlučiteľnosť funkcií vysvetliť, prečo opakovane nepozastavil svoju živnosť a porušil tým zákon. Prípad Matovičovej živnosti zatiaľ výbor neuzavrel, bude ju riešiť zrejme najbližšie v novembri. Pre opakované porušenie ústavného zákona hrozí Matovičovi strata poslaneckého mandátu.

Matovič nie je jediný verejný funkcionár, ktorý opakovane porušil ústavný zákon. Hoci parlament v minulosti za takýto prehrešok nikoho nepotrestal odobratím verejnej funkcie, čoskoro sa tak zrejme po prvý raz stane. Výbor totiž odporučil vziať funkciu podpredsedovi predstavenstva Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Vladimírovi Drienovskému.