Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

OĽaNO víta dohodu na vytvorení postu európskeho prokurátora

Na archívnej snímke Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA). Foto: TASR - Martin Baumann

Líderka hnutia Veronika Remišová poukázala na to, že Únia, a konkrétne Slovensko, prichádzajú ročne o obrovské peniaze na podvodoch s DPH alebo na podvodoch s eurofondmi.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Hnutie OĽaNO víta dohodu dvadsiatich členských krajín Európskej únie (EÚ) na vytvorení postu európskeho prokurátora, ktorý má vyšetrovať podvody s eurofondmi alebo veľké cezhraničné podvody s DPH.

Podľa líderky hnutia Veroniky Remišovej je to krok správnym smerom. "Vítame, že EÚ vyvíja iniciatívu správnym smerom, pretože spoločné peniaze potrebujú aj silného spoločného strážcu," povedala Remišová.

Poukázala, že Únia, a konkrétne Slovensko, prichádzajú ročne o obrovské peniaze na podvodoch s DPH alebo na podvodoch s eurofondmi. "Podvody sa riadne nevyšetrujú a peniaze sa nevymáhajú, najmä ak sú kauzy prepojené s politickými špičkami. Podvodníci vedia, že pre slabé presadzovanie práva je veľká šanca, že si budú môcť príjmy z tejto trestnej činnosti ponechať," uviedla Remišová.

Európsky prokurátor bude môcť podľa jej slov urýchliť v odôvodnených prípadoch zmrazenie a zhabanie majetku alebo zatknutie podozrivých.

Remišová podotkla, že súčasný návrh však obsahuje niekoľko problémov. "Napríklad veľkú rôznorodosť trestných súdnych systémov v krajinách EÚ alebo spoluprácu a výmenu informácií s krajinami, ktoré sa do systému nezapojili," uviedla.

Systém bude podľa nej navyše komplikovaný a delegovaní európski prokurátori budú sídliť v členských štátoch. Tým sa podľa Remišovej zvyšuje riziko prepojenia na rôzne záujmové skupiny.

S vytvorením Európskej prokuratúry (EPPO) súhlasila vo štvrtok (12.10.) Rada EÚ pre vnútorné záležitosti a spravodlivosť. Zriadením EPPO sa zásadne zmenia pravidlá hry. Mnohé prípady trestnej činnosti zamerané proti rozpočtu EÚ sú nadnárodné, preto je podľa stanoviska Európskej komisie nevyhnutná inštitúcia, ktorá je schopná nielen vyšetrovať, ale tieto činy aj trestne stíhať bez ohľadu na hranice.

Súhlasný postoj Rady EÚ s EPPO znamená, že môžu naplno začať práce na tom, aby bola Európska prokuratúra plne funkčná začiatkom roku 2020. Komisia na budúci rok začne s procesom selekcie národných kandidátov na funkciu prokurátorov, ktorí budú sídliť v Luxemburgu, a ubezpečila, že vyčlení dostatočné zdroje na to, aby sa výsledky činnosti EPPO dostavili čo najskôr.