Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Vykazovanie opitých poslancov z pléna neprešlo

Branislav Škripek Foto: TASR/Pavel Neubuer

Plénum dnes nepodporilo novelu rokovacieho poriadku z dielne Branislava Škripeka.

Bratislava 30. októbra (TASR) - Poslancov pod vplyvom alkoholu alebo návykovej látky predseda parlamentu z rokovacej sály vykazovať nebude. Plénum dnes nepodporilo novelu rokovacieho poriadku z dielne Branislava Škripeka (OĽaNO), ktorý chcel voči poslancom takto postupovať.

Šéf parlamentu mal zároveň podľa novely dotknutého člena snemovne vyzvať, aby sa podrobil vyšetreniu na zistenie alkoholu alebo iných návykových látok. Ak by bol výsledok pozitívny, alebo ak by sa poslanec testu odmietol podrobiť, mal mať neospravedlnenú neúčasť na rokovacom dni. Škripek chcel reagovať na prípady, keď "účasť niektorých poslancov zjavne pod vplyvom alkoholu alebo iných návykových látok mala za následok narušenie poriadku v rokovacej sále", prípadne "svojím správaním ohrozovali život a zdravie iných poslancov".

Naposledy došlo k fyzickej potýčke medzi poslancami Smeru-SD a OĽaNO. Sociálni demokrati mali zaútočiť na Jozefa Viskupiča z OĽaNO, ten si z potýčky odniesol 1,5-centimetrovú tržnú ranu v ústach a pomliaždeniny na svalstve. Poslanci Smeru-SD Jozef Valocký a Ivan Varga, ktorí ho mali napadnúť, odmietli, že by ho atakovali. Nevylúčili, že pri vzájomnej roztržke mohlo dôjsť z ich strany k fyzickému kontaktu, ale bola to podľa nich len reakcia na fyzické útoky poslancov za OĽaNO.

Poslanci proti Škripekovmu návrhu argumentovali tým, že takýto zákon nie je potrebný. Za dôležitú považujú verejnú kontrolu zo strany voličov.