Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Opozícia kritizuje novelu ministra J. Richtera o sociálnych službách

Soňa Gaborčáková Foto: TASR - Pavel Neubauer

Napríklad opozičnej poslankyni Soni Gáborčákovej (OĽaNO) prekáža, že bez zmien má zostať posudkový systém. Podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) označila novelu za paškvil.

Bratislava 12. septembra (TASR) – Poslanci majú viacero výhrad k novele zákona o sociálnych službách, ktorú v parlamente predstavil minister práce Ján Richter (Smer-SD). Opozícia upozorňuje na to, že novela nie je pripravená na základe konsenzu, keďže k nej bolo viac ako 600 pripomienok, ktoré neboli zapracované. Zmeny obhajujú najmä poslanci vládnej strany Smer-SD.

"Novela nie je konsenzom. Nesplnili ste si cieľ, ktorý ste si stanovili. Mali ste priniesť veľkú novelu, ktorá vytvorí a zabezpečí systém a poskytovanie sociálnych služieb," skonštatovala poslankyňa Erika Jurinová (OĽaNO). Opozícia podľa jej slov očakávala, že príde systémová zmena, ktorá upraví poskytovanie sociálnych služieb. "Bohužiaľ, nedočkali sme sa. Dočkali sme sa zmien, ktoré len v malom upravujú poskytovanie finančných prostriedkov a poriešite najmä pobytové služby. Jednej skupine možno v niečom polepšíte, ale ostatné skupiny zostali len opomenuté," tvrdí Jurinová. Pripomenula, že rezort práce sľuboval zabezpečiť viaczdrojový systém financovania. "Je obava najmä zo strany poskytovateľov, že ste to nesplnili. Neexistuje povinnosť poskytnúť financie zo strany samospráv alebo vyšších územných celkov, ale je tu iba možnosť poskytovať,“ adresovala Richterovi Jurinová.

Jej straníckej kolegyni Soni Gáborčákovej (OĽaNO) prekáža, že bez zmien má zostať posudkový systém. "V aplikačnej praxi funguje na voľnochode. Človek s jednou diagnózou sa posudzuje štyrmi úradmi pre rôzne príspevky, ktoré súvisia s tým, že človek je odkázaný na sociálnu pomoc. Posudková činnosť sa neopiera o medzinárodnú klasifikáciu chorôb, pretrváva problém s posudkovými lekármi, sociálne posúdenie odkázanosti sa robí iba podľa odpovedí príbuzných," uviedla Gáborčáková.

Novelou sa taktiež podľa nej nezavádza reforma služieb, ktoré patria do kategórie dlhodobej starostlivosti. "Nerieši sa zavádzanie novej typológie služieb, ktoré by slúžili pre imobilných klientov pripútaných na lôžko. Nezavádzajú sa minimálne štandardy pre zdravotný personál. Nezavádza sa jednoznačná lehota, do ktorej má samospráva zabezpečiť dostupnosť pre odkázaných ľudí. Nezavádzate odvážne zmeny, ktoré by stanovili percento podielových daní, ktoré budú musieť použiť samosprávy na účel komunitných sociálnych služieb. Neriešite domácu opatrovateľskú službu," vymenovala Gáborčáková chýbajúce zmeny. Ku kritike opozície sa pridala aj poslankyňa Zuzana Zimenová (nezaradená). Podľa nej sa ministerstvu nepodarilo dobre nastaviť podmienky poskytovania sociálnych služieb. Podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) označila novelu za paškvil. "Nijako neriešite to, k čomu ste sa zaviazali. Sedíte na ministerstve už šiesty rok. To je paškvil, ktorý nás nevyvedie z agónie," vyhlásila Nicholsonová.

Doplniť zmeny do novely v druhom čítaní by chcel koaličný poslanec Peter Antal (Most-Híd). Upozornil na to, že mestá a obce majú problém nájsť kvalifikovaných ľudí na prácu v komunitách. Preto žiadal ministra práce, aby sa v druhom čítaní prihliadalo na úpravu kvalifikačných predpokladov sociálnych a komunitných pracovníkov. Väčšiu váhu by mali mať podľa neho "skúsenosti pracovníkov ako papier o ich dosiahnutom vzdelaní". "Nechceme, aby to mohol robiť ktokoľvek, ale chceme, aby to mohli robiť skúsení ľudia s dlhoročnou praxou, ľudia z terénu, ktorí sa dovzdelajú počas výkonu práce,“ skonštatoval Antal. Zvážiť by sa mali aj úpravy týkajúce sa komunitného plánu sociálnych služieb. "Dávam na zváženie, či je potrebné, aby sa komunitný plán sociálnych služieb prehodnocoval jedenkrát do roka, či to nestačí raz za štyri roky. Nič také závratné sa za jeden rok neudeje," dodal Antal s tým, že to bude predstavovať veľkú administratívnu záťaž najmä v čase príprav rozpočtov miest a obcí.

Zmeny v novele obhajoval poslanec Smeru-SD Juraj Blanár. "Tento zákon je jeden z najdôležitejších zákonov určujúcich sociálnu starostlivosť. Je dobré, že za obdobie aplikačnej praxe a fungovania celého systému sa mnohé veci vylepšili. Ja hodnotím túto novelu ako veľký pokrok," uviedol Blanár. Jeho stranícka kolegyňa Jana Vaľová upozornila, že vláda sa snaží vylepšovať nedokonalosti, ktoré priniesla aplikačná prax."Všetci, ktorí sedia v opozícii, zrazu vedia, ako to treba nastaviť a urobiť, ale len vtedy, keď nie sú vo vláde. Vítam, že prišla takáto novela a čítam v nej veľa pozitívnych vecí," dodala Vaľová.