Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Opozícia neuspela, Mečiarove amnestie zostávajú v platnosti

Pokračovanie 48. schôdze Národnej rady SR 17. marca 2015 v Bratislave. Na snímke pohľad do rokovacej sály. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Za zrušenie hlasovalo len 57 zo 137 prítomných zákonodarcov.

Bratislava 17. marca (TASR) - Mečiarove amnestie zostávajú v platnosti. Poslanci Národnej rady SR totiž odmietli opozičný návrh na ich zrušenie. Za zrušenie hlasovalo len 57 zo 137 prítomných zákonodarcov.

J. FIGEĽ: Smer-SD odmietol otvoriť dvere pre spravodlivosť

Vládna strana Smer-SD dnes odmietla svojím postojom otvoriť dvere pre spravodlivosť v príbehu, ktorý je hanbou slovenského právneho štátu. Na tlačovej konferencii to uviedol líder KDH Ján Figeľ na margo hlasovania v parlamente, po ktorom neprešiel návrh na zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara ani do druhého čítania.

"Je to jediný prípad v modernej demokratickej Európe, kedy exekutívna moc amnestovala samu seba za zločiny, ktoré spáchala. Je to neprijateľné. Smer-SD vyhral voľby aj s heslom, že ľudia si zaslúžia istoty. Toto hlasovanie však potvrdzuje istoty pre zločincov, nie občanov. Je to právnický, nie právny štát," odkázal Figeľ s tým, že KDH sa témy nevzdá a chce ju predkladať aj naďalej.
Zrušenie Mečiarových amnestií je dlhodobou agendou KDH. Kresťanskí demokrati ich považujú za nemorálne a protiprávne. Ich zrušením chcú otvoriť dvere pre dôsledné vyšetrenie, stíhanie a potrestanie tých, ktorí páchali akty štátneho zločinu alebo teroru.

Zrušenie amnestií by umožnilo súdiť aktérov zavlečenia Michala Kováča mladšieho do Rakúska koncom augusta 1995. Z tohto skutku bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS na čele s Ivanom Lexom. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša spred 15 rokov. Amnestie udelil Vladimír Mečiar ako zastupujúci prezident SR.

Poslanci mali túto problematiku na stole naposledy v júni 2014, keď sa o zrušenie amnestií neúspešne usiloval Ján Mičovský (OĽaNO) cez pozmeňujúci návrh k novele Ústavy SR. V decembri 2012 zase KDH vtedy neúspešne navrhovalo uznesenie, ktorým by parlament amnestie odsúdil.

Vo vyhlásení mal parlament konštatovať, že to boli nemorálne a bezprecedentné rozhodnutia nezodpovedajúce princípom právnej istoty a spravodlivosti. V texte tiež malo byť, že prijatie týchto amnestií zabránilo objasniť, vyšetriť a potrestať všetkých tých, ktorí tento hanebný čin zavlečenia prezidentovho syna a občana SR mimo územia SR zosnovali a uskutočnili.

Opozícii však chýbala pri tejto téme podpora vládneho Smeru-SD. Jeho predseda Robert Fico síce tvrdí, že tieto amnestie sú amorálne, sú však podľa neho z právneho hľadiska nezrušiteľné.

Za zrušenie amnestií dnes hlasovali všetci prítomní opoziční poslanci okrem Štefana Kuffu (OĽaNO), ktorý sa zdržal. Členovia vládneho Smeru-SD sa buď zdržali, alebo boli proti.