Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

NRSR: Opozícia neuspela, premiér Robert Fico ostáva vo funkcii

Predseda vlády SR Robert Fico na rokovaní mimoriadnej schôdze NR SR. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Hlasovanie si osobne prišiel pozrieť premiér, ktorý po celý čas okrem úvodu schôdze v sále chýbal.

Bratislava 13. februára (TASR) - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) ostáva vo funkcii. Opozičným poslancom sa dnes podľa očakávania nepodarilo premiérovi vysloviť nedôveru za emisnú kauzu. Za vyslovenie nedôvery hlasovalo 49 poslancov zo 128 prítomných, proti bolo 78 členov snemovne, jeden sa zdržal.

Predsedu vlády v hlasovaní podržali všetci prítomní poslanci Smeru-SD, za jeho odvolanie boli všetci prítomní opoziční poslanci. Jediný, kto sa zdržal, bol Štefan Kuffa (OĽaNO). Hlasovanie si osobne prišiel pozrieť premiér, ktorý po celý čas okrem úvodu schôdze v sále chýbal.

Opozičné strany v návrhu na zvolanie dnešnej mimoriadnej schôdze pripomínali, že v novembri 2008 ministerstvo životného prostredia ovládané SNS a americká garážová firma Interblue Group podpísali zmluvu o predaji emisných kvót oxidu uhličitého typu AAU pre obdobie rokov 2008-2012 za cenu 5,05 eura za tonu. Slovensko predalo 15 miliónov ton emisných limitov za približne 75 miliónov eur. Daňoví poplatníci podľa opozície prišli o 47 miliónov eur. "Na čele vlády vtedy stál Robert Fico, ktorý neurobil nič pre to, aby obchod zastavil. Snažil sa záležitosti súvisiace s touto kauzou zakrývať vtedy a tají ich aj dnes," uvádzali v návrhu opoziční poslanci.

Strany Ľudovej platformy (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd) sú presvedčené, že Fico prevzal za obchod politickú zodpovednosť, keď vyhlásil, že ak opozícia a médiá neposkytnú listinný dôkaz, že iné štáty predávali emisie výhodnejšie, kauza sa pre neho končí a z peňazí za emisné kvóty ide zatepľovať byty a rodinné domy.

"Dnes má slovenská strana k dispozícii od orgánov Švajčiarska podrobné informácie o osobách, ktoré zarobili na predaji emisných kvót a obrali tak slovenských daňových poplatníkov približne o 47 miliónov eur. Napriek tomu predseda vlády viackrát spochybnil existenciu zoznamu a označil ho dokonca za bluf. Dnes robí všetko pre to, aby situáciu zľahčoval, neinformoval a nehovoril pravdu," píše sa v návrhu.

Opozičnú iniciatívu vláda označila za snahu otvoriť prípad predaja emisií spred piatich rokov s cieľom zaútočiť na premiéra a poškodiť ho pred prezidentskými voľbami. Kabinet vo svojom stanovisku upozornil, že premiér v tomto prípade, ktorý sa týkal vtedajšieho koaličného partnera SNS, vyvodil politickú zodpovednosť. Prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi podal návrh na odvolanie dvoch ministrov za SNS. Na základe politického rozhodnutia bol rezort ministerstva životného prostredia odobratý z gescie tejto strany.

"Od toho času sa uskutočnili dvoje voľby. Takmer dva roky bola vo vláde opozícia, ktorá mala priestor na to, aby prípad vyšetrila, alebo zverejnila zoznamy firiem, ktoré v predaji emisií figurovali. V tomto období sa však v predmetnej veci nevykonalo nič," pripomínala vláda.