Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Opozícia: Prieskumy v kauze Čistý deň ukázali systémové zlyhanie

Na snímke resocializačné zariadenie Čistý deň v Galante 13. septembra 2016. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Uviedli to na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente poslankyne SaS a OĽaNO-NOVA Natália Blahová, Erika Jurinová a Anna Verešová, ktoré pripravujú viaceré kroky vrátane trestných oznámení.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Poslanecké prieskumy, ktoré poslanci vykonali v súvislosti s kauzou údajného zneužívania maloletej Natálie v resocializačnom zariadení Čistý deň v Galante, ukázali, že nešlo o individuálne, ale systémové zlyhanie. Uviedli to na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente poslankyne SaS a OĽaNO-NOVA Natália Blahová, Erika Jurinová a Anna Verešová, ktoré pripravujú viaceré kroky vrátane trestných oznámení.

"V oblasti ochrany práv detí ide o opakované zlyhávanie," poznamenala Verešová. Poslankyne informovali o výsledkoch poslaneckého prieskumu, ktorý sa konal v súvislosti s kauzou. Podľa nich v skúmanom období 2014-2016 prišlo v súvislosti so zariadením päť podnetov.

Podľa Jurinovej sa prieskum venoval dodržiavaniu ľudských práv a práv dieťaťa, zákonných postupov a ochrane maloletých, tiež kvalite služieb a života maloletých klientov v zariadení. Výbor priniesol záverečnú správu z prieskumu s odporúčaniami.

Poslankyne volajú po zavedení zákonných štandardov kvality, a to personálnych s ohľadom na bezúhonnosť a osobnú zrelosť pracovníkov resocializačných zariadení, tiež procedurálnych, prevádzkových a štandardov zameraných na dodržiavanie ľudských práv. Treba tiež podľa nich vzdelávať zamestnancov zariadení na prácu s obeťami akéhokoľvek násilia. "O ochrane pred násilím treba vzdelávať aj klientov zariadení," doplnila Jurinová.

V zariadeniach podľa nich tiež nesmie byť porušovaná ľudská dôstojnosť. Za dôležité považujú poslankyne aj to, aby bolo povinné absolvovať liečbu zo závislosti pred nástupom do resocializačných zariadení. Chceli by tiež, aby sa stanovila maximálna kapacita zariadení a aby Akreditačná komisia mala možnosť preverovať skutkový stav v preverovaných akreditovaných zariadeniach.

Blahová pripomenula, že v súvislosti so zariadením Čistý deň prebieha konanie, ktorého výsledkom by malo byť odobratie akreditácie stredisku, čo podľa Blahovej odporúčala Akreditačná komisia.

Opozícia podľa nej pripravuje v súvislosti s Čistým dňom "trestné oznámenia vyplývajúce z podozrení zo spáchania trestných činov fyzickými a právnickými osobami a to trestných činov sexuálneho zneužívania, sexuálneho násilia, ohrozovania mravnej výchovy mládeže, podávania alkoholických nápojov mládeži, týrania blízkej osoby a zverenej osoby".