Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Opoziční poslanci chcú mimoriadny výbor ku strate štátnej poisťovne

Ilustračné foto VsZP. Foto: TASR - František Iván

Mimoriadny parlamentný zdravotnícky výbor o štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni má zasadať 4.novembra.

Bratislava 28. októbra (TASR) - Situáciou v štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP), ktorá má tento rok skončiť s rekordnou stratou, sa má v piatok 4. novembra zaoberať mimoriadny parlamentný zdravotnícky výbor. Oznámil to dnes poslanec a člen výboru Alan Suchánek (OĽaNO-NOVA). O jeho zvolanie požiadal spolu s kolegami z opozície Marekom Krajčím (OĽaNO-NOVA), Jankou Cigánikovou (SaS) a Zuzanou Šebovou (Sme Rodina).

Suchánek tvrdí, že na avizovanú stratu VšZP vo výške 283 miliónov eur doplatia poskytovatelia zdravotnej starostlivosti aj pacienti. "Je to 1,6 percenta štátneho rozpočtu. Ak sa chce štát k tomu postaviť seriózne, tak asi by mal otvoriť štátny rozpočet na budúci rok a riešiť to," povedal Suchánek. Zároveň vyzval ministrov zdravotníctva a financií Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) a Petra Kažimíra, ako aj premiéra Roberta Fica (obaja Smer-SD), aby sa k situácii vyjadrili.

Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorá je najväčšou na trhu, očakáva na konci tohto roka rekordnú stratu 283 miliónov eur. Štátna poisťovňa je v strate od augusta po tom, čo zreálnila tvorbu technických rezerv. Vlani VšZP vykázala zisk 17,6 milióna eur, mala však skončiť v mínuse. Suchánek by ocenil, keby na rokovanie výboru prišlo nielen súčasné, ale aj predchádzajúce vedenie VšZP, aby vysvetlilo, ako k situácii došlo. "Nevieme, ako a prečo to vzniklo," podotkol.

Minister Drucker, ako aj šéf VšZP Miroslav Kočan, tento týždeň deklarovali, že poistenci nemusia mať pre hospodárske výsledky štátnej poisťovne obavy. Solventnosť poisťovne a úhrady pre nemocnice či ambulancie podľa Kočana ohrozené nie sú. Keďže ide o účtovnú stratu, VšZP má svoje záväzky uhrádzať v lehotách splatnosti.