Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

P. Kresák sa vzdá členstva v ústavnoprávnom výbore

Na snímke Peter Kresák. Foto: TASR Jakub Kotian

Danko chce, aby výbor rozhodol aj o kandidatúre expremiéra R. Fica. Kresák tiež kandiduje za ústavného sudcu, a preto sa na hlasovaní o sebe a svojich protikandidátoch nezúčastnil.

Bratislava 26. januára (TASR) - Poslanec Národnej rady SR a kandidát na ústavného sudcu Peter Kresák z Mosta-Híd sa vzdá členstva v parlamentnom ústavnoprávnom výbore. Uviedol to pre TASR Kresák v reakcii na vyjadrenie predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS) v súvislosti s jeho nehlasovaním o kandidátoch vo výbore.

Danko chce, aby výbor rozhodol aj o kandidatúre expremiéra a šéfa Smeru-SD Roberta Fica, či už s pozitívnym, alebo negatívnym výsledkom. Pokiaľ nerozhodne v celom rozsahu, nebude možné voliť v pléne NR SR ústavných sudcov.

Šéf parlamentu zároveň uviedol, že upozorní Kresáka, aby si splnil všetky povinnosti ako člen ústavnoprávneho výboru. "Pokiaľ je poslanec Peter Kresák členom ÚPV, nemá priestor na alibistický postoj. Svojím postojom totiž vytvára patovú situáciu na výbore," píše Danko v stanovisku. Kresák si podľa jeho slov musí byť vedomý toho, že nepárny počet členov príslušného výboru nie je svojvoľný.

"Nehovoriac o tom, že ak chcel konať čisto a transparentne, bol poslanec Kresák povinný sa svojej funkcie v príslušnom výbore vzdať," dodáva Danko. "Vzdám sa členstva na začiatku schôdze," povedal pre TASR Kresák.

Ústavnoprávny výbor neprijal k Ficovej kandidatúre žiadne stanovisko. Za to, že formálne zákonné podmienky spĺňa, hlasovalo šesť koaličných poslancov, proti bolo šesť opozičných. Zároveň neprešiel ani návrh, že Fico podmienky nespĺňa. Pri jeho mene tak stanovisko výboru nie je. Opozícia mu vyčíta, že nemá dostatočnú prax. Poslanec Róbert Madej (Smer-SD) sa ho zastával. Kresák tiež kandiduje za ústavného sudcu, a preto sa na hlasovaní o sebe a svojich protikandidátoch nezúčastnil.

Pri zvyšných 39 kandidátoch, o ktorých poslanci hlasovali jednotlivo, výbor vždy jednohlasne konštatoval, že podmienky spĺňajú. Poslanci majú vo voľbe vybrať 18 kandidátov, ktorých ponúkne prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi a ten má vymenovať deväť nových sudcov Ústavného súdu SR.