Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Nové dvere nemajú podľa P. Pašku oddeliť politikov od novinárov

Pavol Paška Foto: TASR/Martin Baumann
Andrej Danko Foto: TASR/Michal Svítok

Dvere s tzv. čítačkami kariet sa po novom objavili pri parlamentných výboroch, poslaneckých kluboch aj v bufete.

Bratislava 10. decembra (TASR) - Stavebné úpravy v Národnej rade SR sú len "technické riešenie, ktoré súvisí so zmenou technickej dispozície obslužnosti Kancelárie Národnej rady". Na tlačovej konferencii to dnes povedal predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD).

Dvere s tzv. čítačkami kariet, ktoré sa po novom objavili pri parlamentných výboroch, poslaneckých kluboch aj v bufete, nebudú podľa Pašku slúžiť na oddelenie politikov a novinárov. "Určite nie," zdôraznil v reakcii na medializované informácie, že brány majú zabrániť novinárom pohybovať sa po dosiaľ prístupných miestach v parlamente.

Na otázky o zámkach na dverách uviedol, že žiadne nevidel. Povedal tiež, že netreba meniť pravidlá pohybu novinárov. "Ale technickú obsluhu a zabezpečenie v zmysle príslušných noriem určite áno," doplnil.

SNS žiada Smer, nebrániť novinárom v pohybe po NRSR

Slovenská národná strana (SNS) vyzýva poslancov vládnej strany Smer-SD, aby po ukončení stavebných úprav v Národnej rade SR umožnili novinárom prístup do priestorov, do ktorých prístup doteraz mali. Predseda SNS Andrej Danko tak reaguje na medializované informácie, že stavebné úprav majú zabrániť novinárom pohybovať sa po dosiaľ prístupných miestach v parlamente.

Národniari sa nazdávajú, že k stavebným úpravám dochádza preto, že niektorí predstavitelia sa chcú zbaviť povinnosti zodpovedať sa pred verejnosťou. Obmedzenie pohybu novinárov znamená podľa Danka obmedzenie prístupu k informáciám a obmedzenie slobody slova. "Opäť sa ukazuje, že jednofarebná jednokoaličná vládnuca strana nie je zárukou demokracie," píše vo svojom stanovisku Danko.