Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Registrácia cirkvi a náboženskej spoločnosti sa zrejme sprísni

Logo SNS Foto: SNS

Poslanci dnes totiž posunuli do druhého čítania novelu o slobode náboženskej viery a postavení cirkví a náboženských spoločností z dielne SNS.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Podmienky registrácie cirkvi alebo náboženskej spoločnosti za zrejme sprísnia. Poslanci dnes totiž posunuli do druhého čítania novelu o slobode náboženskej viery a postavení cirkví a náboženských spoločností z dielne SNS.

Po novom by mali cirkvi a náboženské spoločnosti, ktoré sa chcú na Slovensku zaregistrovať, mať aspoň 50.000 plnoletých členov - občanov SR s trvalým pobytom na Slovensku. V súčasnosti treba na registráciu 20.000 členov.

"Cieľom predloženého návrhu zákona je eliminovať špekulatívne registrácie údajných cirkví a náboženských spoločností s hlavným cieľom registrácie – získania finančných príspevkov od štátu," uvádza SNS v dôvodovej správe.

Pripomína, že registráciou získava náboženský subjekt výhody vrátane možnosti žiadať štát o finančné príspevky. Štát má podľa SNS právo určiť registračné podmienky, ktoré spĺňajú tie náboženské subjekty, ktorých vieru vyznáva nie zanedbateľný počet občanov SR.

SNS navrhuje v prípade schválenia účinnosť novely od januára 2017.