Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Poslanci Smeru tvrdia, že J.Viskupiča nenapadli

Igor Matovič Foto: TASR/Martin Baumann
Jozef Viskupič Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa ich slov, to bola iba reakcia na atak Igora Matoviča.

Bratislava 18. septembra (TASR) – Poslanci Smeru-SD Jozef Valocký a Ivan Varga, ktorí mali počas mimoriadnej schôdze napadnúť šéfa klubu OĽaNO Jozefa Viskupiča, odmietajú, že by ho atakovali. Nevylučujú, že pri vzájomnej roztržke mohlo dôjsť z ich strany k fyzickému kontaktu, avšak bola to podľa nich len reakcia na fyzické útoky poslancov za OĽaNO.

K incidentu malo prísť po tom, čo poslanci vládnej strany chceli zo sály vyniesť maketu premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Priniesol ju tam líder OĽaNO Igor Matovič po tom, čo predseda vlády odišiel z pléna počas schôdze, na ktorej sa diskutuje o jeho odvolaní. "Poslanec Ivan Varga vzhľadom na nedôstojnosť priebehu mimoriadnej schôdze NRSR zobral v pléne maketu predsedu vlády Roberta Fica a pokúsil sa ju vyniesť mimo rokovaciu sálu," priznali sociálni demokrati.

Dodávajú, že za dverami rokovacej sály ho dobehol Viskupič, pričom následne medzi nimi došlo k výmene názorov, či takáto prezentácia v parlamente je alebo nie je dôstojná. "Na to pribehol 'naštartovaný' poslanec Matovič, ktorý fyzicky napadol Ivana Vargu. Z videozáznamu zverejneného v médiách je zrejmé, že poslanec za OĽaNO Igor Matovič stihol ešte predtým v pléne fyzicky napadnúť Jozefa Valockého," uviedli poslanci Varga a Valocký vo svojom stanovisku.

Viskupič po incidente podľa vlastných slov navštívil parlamentného lekára. "Mám 1,5-centimetrovú tržnú ranu v ústach a pomliaždeniny na svalstve," uviedol s tým, že poslanci vládnej strany sa mali na neho vrhnúť súčasne s viacerými vulgárnymi výrazmi a na chodbe parlamentu ho takmer prehodiť cez zábradlie. Ich konanie pripisuje alkoholu. "Viacerí boli výrazne pod vplyvom alkoholu," povedal Viskupič. Dušan Jarjabek zo Smeru-SD označil konanie svojich kolegov za skrat.

Upratovačka tvrdí, že na klube Smeru-SD žiadne fľaše nenašla



Upratovačka, ktorá mala podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča dnes ráno objaviť v miestnosti patriacej klubu strany Smer-SD množstvo fliaš od alkoholu, dnes vyhlásila, že to nie je pravda. Zároveň poprela, že by s kýmkoľvek z okolia OĽaNO o nejakom náleze hovorila.



"Keď som ráno o 6.00 hodine upratovala, žiadne fľaše som nenašla," uistila. Či mohli fľaše pochádzať z priestorov ubytovacích zariadení pre poslancov, nevie, keďže tam upratujú iné ženy.

Viac ako stovku fliaš od alkoholu v kontajneri v priestoroch pod budovou Národnej rady SR dnes poslanci za OĽaNO ukázali novinárom. Boli medzi nimi fľaše od tvrdého alkoholu, prevládalo však víno. Líder OĽaNO Igor Matovič povedal, že na fľaše ich upozornila upratovačka, ktorá ich vraj vyniesla z miestnosti, kde má sídlo poslanecký klub vládneho Smeru-SD. Matovič deklaroval, že ak by to upratovačku malo stáť miesto, on jej nájde nové.



Ďalšia potýčka v parlamente



Rozhodnutie poslancov Smeru-SD o úprave času rokovania mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR vyvolalo v parlamente viaceré kritické reakcie opozičných poslancov. "Veľmi hrubým spôsobom zneužívate moc. To, čo tu predvádzate, je svinstvo," vyhlásila poslankyňa OĽaNO Helena Mezenská.

Okrem viacerých výmen názorov malo dôjsť aj k fyzickej potýčke medzi poslancami OĽaNO a Smeru-SD. Dôvodom bola maketa premiéra Roberta Fica, ktorú chceli niektorí poslanci vládnej strany vyniesť zo sály. "Láskavo to tam dajte, je to môj majetok," kričal za nimi Matovič, ktorý maketu priniesol. Pri snahe o jej vrátenie mali Jozefa Viskupiča (OĽaNO) poslanci Smeru-SD údajne fyzicky napadnúť.

Igor Matovič reaguje na incident v NR SR




Na incident vzápätí zareagoval Július Brocka (KDH) vyhlásením, že kvôli nemu podáva podnet mandátovému a imunitnému výboru. Matovič zase procedurálnym návrhom žiadal o preverenie prítomnosti alkoholu v krvi u poslancov. "Zjavne sú mnohí pod vplyvom alkoholu," vyhlásil. On aj ďalší opoziční poslanci poukazovali na "bujarú" zábavu a smiech, ktorý sa v sále ozýval po príchode zákonodarcov Smeru-SD. Ani o jednom z týchto návrhov plénum nerozhodlo, keďže parlament nebol uznášaniaschopný.

Politici reagujú na incident v NR SR




Rokovanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR o opozičnom návrhu na odvolanie predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) bude pokračovať len do 7. hodiny. Následne sa preruší a poslanci sa k nemu opäť vrátia až o 19. hodine. Od 9. hodiny bude pokračovať rokovanie prerušenej riadnej schôdze parlamentu. Túto zmenu, ktorú odhlasovalo 80 poslancov Smeru-SD, odôvodnil predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) tým, že napriek snahe o efektívne využitie rokovacieho času opozícia pristupuje len k obštrukcii.

J. VISKUPIČ: Napadlo ma päť poslancov Smeru-SD zjavne pod vplyvom alkoholu


Útok viacerých poslancov vládneho Smeru-SD na svoju osobu opozičný zákonodarca Jozef Viskupič (OĽaNO) nechápe. Považuje sa za pokojného človeka, no dnes v noci sa podľa jeho slov na neho "vrhlo päť podnapitých poslancov Smeru".

"Bol som na vyšetrení u lekára, mám 1,5-centimetrovú tržnú ranu v ústach a pomliaždeniny na svalstve. Mám tam odtlačené ruky," opísal Viskupič. Poslanci vládnej strany sa mali na neho vrhnúť súčasne s viacerými vulgárnymi výrazmi a na chodbe parlamentu ho takmer prehodiť cez zábradlie.



Troch z piatich útočiacich poslancov Viskupič podľa vlastných slov spoznal. Mali nimi byť Jozef Valocký, Ivan Varga a Antonín Cicoň. Verí, že zvyšných dvoch identifikuje na základe záznamu. Zároveň dúfa, že na rokovaní mandátového a imunitného výboru sa pristúpi k nejakým krokom na zamedzenie takéhoto správania. "Dohodneme sa v klube, ako postupovať proti nepochopiteľnému správaniu poslancov zjavne pod vplyvom alkoholu," dodal Viskupič.


B. BUGÁR: Je tu horšie ako za V. Mečiara



Béla Bugár
Foto: TASR/Martin Baumann
Situácia v parlamente je dnes horšia ako za vlády Vladimíra Mečiara. Myslí si to predseda Mosta-Híd Béla Bugár, ktorému sa nepozdáva správanie Smeru-SD. Dianie v parlamente a množiace sa fyzické útoky medzi poslancami pripisuje arogancii vládnej strany a vedeniu parlamentu na čele s Pavlom Paškom (Smer-SD).

"Teraz je to horšie ako za Mečiara. Aj vtedy bola arogancia, bola noc dlhých nožov, to všetko bolo. Ale teraz je to horšie. Teraz je tu nenávisť," povedal pre TASR Bugár. Za nebezpečné a zlé považuje aj to, že Smer-SD sa vďaka svojej pohodlnej väčšine, ktorú mu zabezpečuje 83 poslancov, správa akoby mohol všetko.

Bugár neschvaľuje fyzické útoky, ktoré sa medzi poslancami množia. Zatiaľ posledný je útok poslancov Smeru-SD na šéfa klubu OĽaNO Jozefa Viskupiča. "Agresivita narastá, nervozitu jednoznačne vidieť aj u vládnej strany," komentoval Bugár.

Odsúdil aj postup sociálnych demokratov, ktorí po vystúpení premiéra Roberta Fica (Smer-SD) opustili rokovaciu sálu a nechali na mimoriadnej schôdzi ku kauze SPP rokovať len opozíciu. "Je to vrchol arogancie," zdôraznil s tým, že za dianie v parlamente je zodpovedné vedenie zákonodarného zboru.



"Je to chyba vedenia parlamentu. Aj na grémiu som povedal, že ak chce predseda parlamentu Paška zabrániť takýmto veciam, musí dodržiavať rokovací poriadok," poznamenal Bugár s tým, že Paška už neraz znásilnil rokovací poriadok a to vyvoláva napätie. "Predseda parlamentu nemá inú možnosť než dodržiavať literu zákona," zdôraznil Bugár. Dodal, že rokovací poriadok má dodržiavať aj vláda, ktorá zodpovedá parlamentu.