Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Poplatky na pohotovostiach či preventívne prehliadky sa budú meniť

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Počíta s tým novela zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú dnes definitívne schválil parlament. Zmeny prídu aj pri preventívnych prehliadkach.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Poplatky na pohotovostiach sa zvýšia. Pacient s kašľom či nádchou po novom zaplatí na urgente v nemocnici desať eur oproti doterajším necelým dvom. Poplatok za návštevu ambulantnej pohotovosti sa zvýši z 1,99 na dve eurá.

Počíta s tým novela zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú dnes definitívne schválil parlament. Zmeny prídu aj pri preventívnych prehliadkach. Po novom sa rozšíria u všeobecných lekárov a zubárov. Právna norma má platiť od novembra tohto roka, ešte ju musí podpísať prezident SR.

"Nová výška poplatkov na pohotovostiach má odradiť pacientov, ktorí by chceli zneužívať systém," povedal minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Úhrady sa nemajú týkať chorých, ktorí potrebujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť, kašeľ či nádcha sa však za ňu nepovažuje.

Na urgente v nemocniciach nebudú platiť napríklad pacienti s čerstvými úrazmi, tiež tí, ktorým sa tam venujú viac ako dve hodiny alebo ľudia s nutnosťou hospitalizácie. Na ambulantnej pohotovosti poplatok nebude potrebný u pacientov s úrazom bezprostredne po jeho vzniku a u tých, ktorých museli hospitalizovať. Oslobodenie od poplatku sa nebude týkať ľudí s úrazom v dôsledku užitia alkoholu, inej návykovej látky či lieku užitého iným spôsobom, než bolo odporučené lekárom.

Širší rozsah vyšetrení u všeobecných lekárov a zubárov má byť k dispozícii deťom i dospelým. Možnosť bezplatnej prevencie formou pečeňových testov by mala pribudnúť u dorastu a dospelých. U stomatológa má byť súčasťou preventívnej prehliadky prehmatanie uzlín. Deti a dorast majú mať nárok na ošetrenie zubnej skloviny fluórom. "Vyšetrenia pomôžu k včasnému zachyteniu rakoviny pečene či ústnej dutiny," povedal Drucker.

Poistenci môžu v súčasnosti absolvovať preventívne prehliadky plne hradené z verejného zdravotného poistenia u všeobecného lekára pre dospelých a pre deti a dorast, zubára, gynekológa, pôrodníka, urológa či gastroenterológa. Rezort zdravotníctva upozorňuje, že túto možnosť dlhodobo využíva pomerne málo ľudí.