Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Poplatok za rozvoj by sa podľa Mosta-Híd nemal týkať zateplenia

Foto: TASR

Navrhujú to poslanci za Most-Híd Gábor Gál, Peter Antal a Péter Vörös v novele zákona o miestnom poplatku za rozvoj.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Poplatok za rozvoj by sa nemal vzťahovať na zateplenie bytového domu či údržbu stavby. Navrhujú to poslanci Národnej rady SR za Most-Híd Gábor Gál, Peter Antal a Péter Vörös v novele zákona o miestnom poplatku za rozvoj. Práve o tomto návrhu diskutovalo plénum Národnej rady (NR) SR v závere piateho rokovacieho dňa desiatej parlamentnej schôdze.

Podľa jedného z predkladateľov, poslanca Antala, by sa touto úpravou zákon o poplatku za rozvoj vylepšil. Poslanci sú však podľa neho ochotní počúvať návrhy kolegov a v druhom čítaní novelu ešte vylepšiť. Vo všeobecnosti pritom nie je za zrušenie tohto zákona. "Zákon je dobrý," konštatoval Antal. Zlý by bol podľa neho vtedy, keby obciam prinášal povinnosť vyberať takýto poplatok. Zastupiteľstvá sa však podľa neho môžu v tejto veci samé rozhodnúť.

Právnu normu o poplatku za rozvoj schválil parlament koncom minulého roka a účinnosť nadobudne 1. novembra. Účelom poplatku je financovať výstavbu verejnej infraštruktúry súvisiacej s novostavbami, týkať sa však má aj obnovy budov vrátane zatepľovania. Jeho výšku v rozmedzí od 10 do 35 eur za štvorcový meter (m2) podlahovej plochy nadzemnej časti stavby môžu určiť mestá a obce všeobecne záväzným nariadením.

Poslanci budú v rokovaní pokračovať v piatok 21. októbra diskusiou o doteraz neprerokovaných návrhoch zákonov. Na rad by sa mal dostať aj nový rokovací poriadok, s ktorým má problém opozícia. Očakáva sa búrlivá diskusia. Rokovací poriadok má okrem iného zaviesť časové limity pre poslancov, zrejme aj pre ministrov, a tiež má umožniť finančné tresty pre "neposlušných" poslancov. Svoje návrhy zákonov by mal plénu predložiť aj minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).