Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Poslanci NRSR i verejnosť by mohli mať lepší prehľad v zmenách zákonov

Na snímke pohľad do rokovacej sály NR SR, ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Zabezpečiť to má novela rokovacieho poriadku, ktorú predložili na najbližšiu schôdzu poslanci Peter Kresák (Most-Híd) a Peter Štarchoň (Sme rodina).

Bratislava 22. januára (TASR) - Poslanci Národnej rady SR, ale aj verejnosť by mohli mať lepší prehľad o zmenách v zákonoch, ktoré navrhujú ich kolegovia. Zabezpečiť to má novela rokovacieho poriadku, ktorú predložili na najbližšiu schôdzu poslanci Peter Kresák (Most-Híd) a Peter Štarchoň (Sme rodina).

"Cieľom predkladaného návrhu zákona je zefektívnenie práce poslancov NR SR a umožnenie rýchlej orientácie v návrhoch zákonov tak samotným poslancom, ako aj širokej verejnosti," vysvetľujú zámer poslanci. V novele navrhujú zaviesť povinnosť prikladať k návrhom aj "informatívne konsolidované znenie" zákona, ktorý sa má upraviť.

Vysvetľujú, že informatívne konsolidované znenie právneho predpisu je znenie celého zákona, ktorý sa má novelizovať, ako aj všetkých novelizovaných súvisiacich zákonov. Zapracované a vyznačené sú v ňom všetky navrhované zmeny a doplnenia. Je z neho teda jasné, čo všetko sa má zmeniť. "Uľahčuje orientáciu v navrhovaných zmenách nielen poslancom NR SR, ale aj širokej verejnosti," dopĺňajú poslanci.