Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Poslanci budú o novele Trestného zákona diskutovať aj v 3. čítaní

Na snímke zľava Igor Matovič (hnutie Slovensko) a podpredseda NRSR Ľuboš Blaha (Smer-SD) počas konfliktu v rámci rozpravy k tretiemu čítaniu k novele Trestného zákona na 9. schôdzi Národnej rady SR v Bratislave 8. februára 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Poslanci opozície namietali prístup k rokovaniu. Žiadali ho prerušiť, pretože v sále nebol predkladateľ novely minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD).

Bratislava 8. februára (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli vo štvrtok večer novelu Trestného zákona do tretieho čítania. Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) otvoril diskusiu, prihlásilo sa vyše 50 rečníkov. O návrhu bude plénum nepretržite rokovať až do konca diskusie, teda do úplného prerokovania. Diskusia môže pokračovať aj v noci. Po prerokovaní by mali poslanci o novele aj definitívne rozhodnúť.

Poslanci opozície namietali prístup k rokovaniu. Žiadali ho prerušiť, pretože v sále nebol predkladateľ novely minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD). Niektorí z poslancov skandovali slovo "hanba". Predseda parlamentu napokon vysvetlil, že pri treťom čítaní počas diskusie nie je prítomnosť navrhovateľa povinná a minister v sále byť nemusí.

Novela Trestného zákona má priniesť viaceré zmeny, ako sú napríklad zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), skrátenie premlčacích lehôt a úprava trestných sadzieb pri viacerých skutkoch.