Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

V stredu môžeme spoznať nového šéfa RTVS

Zasadnutie Výboru NR SR pre kultúru a médiá počas prípravy na verejné vypočutie kandidátov na post generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska. Foto: TASR/Michal Svítok

Parlamentný výbor pre kultúru a médiá v pondelok (30.8.) odporučil, aby bola voľba tajná. Poslanci sa budú pri voľbe rozhodovať medzi 11 kandidátmi, ktorí sa prihlásili do súťaže o tento post.

Bratislava 31. júla (TASR) - Poslanci Národnej rady SR budú voliť nového generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) na samostatnej schôdzi v stredu (1.8.) o 9.00 h. Parlamentný výbor pre kultúru a médiá v pondelok (30.7.) odporučil, aby bola voľba tajná.

Poslanci sa budú pri voľbe rozhodovať medzi 11 kandidátmi, ktorí sa prihlásili do súťaže o tento post. Tí ešte v pondelok predstavili svoje projekty riadenia a rozvoja RTVS členom mediálneho výboru. Ktorý z nich by mohol obsadiť najvyšší post vo verejnoprávnom médiu, napriek tomu stále nie je jasné. Predseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) sa k svojim preferenciám v pondelok nechcel vyjadrovať, keďže nechcel takým spôsobom ovplyvniť výber kandidátov. Neoficiálne sú však za favoritov voľby médiami označovaní exriaditeľ TV Markíza Václav Mika a šéf verejnoprávnej Tlačovej agentúry SR Jaroslav Rezník.

Jasný postup pri voľbe ešte nemajú ani opoziční poslanci. Tí sa plánujú stretnúť v priebehu dnešného dňa, aby sa dohodli, či sa na hlasovaní vôbec zúčastnia. Prekáža im totiž spôsob, akým bola odvolaná doterajšia šéfka RTVS Miloslava Zemková.

O podporu zákonodarcov sa vo voľbách uchádzajú okrem Miku a Rezníka aj Jozef Zima, Štefan Dlugolinský, Iľja Ruppeldt, Ľubomír Belák, Marcel Děkanovský, Marián Herdel, Pavel Jacz, Margita Repková a Marián Ostatník.

Opozícia chce na schôdzi o šéfovi RTVS predniesť vlastné návrhy

Opoziční poslanci parlamentu sa v stredu (1.8.) zúčastnia schôdze, ktorej jediným bodom programu je voľba nového generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Plánujú na nej predložiť návrhy, ktorých obsah dnes poslanci nechceli presnejšie špecifikovať.

"To nie sú nijake tajnosti, to je postup, ktorý sme si vzájomne dohodli," povedal po stretnutí opozičných poslancov exminister kultúry Daniel Krajcer (SaS). Za seba a poslanecký klub liberálov zároveň deklaroval, že sa na samotnej voľbe šéfa RTVS nezúčastnia. Hoci, podľa neho, existuje opozičná dohoda na spoločnom postupe, či sa na voľbe nezúčastnia aj ďalšie strany, nechcel povedať.

"Na základe prednesených návrhov ich vyhodnotenia a toho, akým spôsobom to bude predstavené v pléne, potom vám budeme vedieť poskytnúť stanovisko," uviedol šéf poslaneckého klubu OľaNO Jozef Viskupič. Čo bude predmetom návrhov nechcel špecifikovať, poznamenal však, že ak budú schválené, k voľbe šéfa RTVS nedôjde.