Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Opozícia chce, aby mal poslanec právo vykonať individuálny prieskum

Z otvorenia ustanovujúcej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) VII. volebného obdobia 23. marca 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

Súčasné znenie rokovacieho poriadku priznáva túto právomoc poslancom iba v tom prípade, ak má poverenie pléna alebo výboru. Rovnaké je to aj v prípade žiadostí o správy.

Bratislava 29. mája (TASR) – Zakotviť právo poslanca NR SR na vykonanie individuálneho poslaneckého prieskumu bez toho, aby najskôr musel získať poverenie NR SR alebo výboru. To je cieľom návrhu novely zákona o rokovacom poriadku, ktorý na júnovú schôdzu pléna predložili poslanci Jozef Viskupič, Veronika Remišová (obaja OĽaNO-NOVA) a Martin Klus (SaS).

Poslanec má mať právo zároveň individuálne si vyžiadať správy od členov vlády, vedúcich ostatných ústredných orgánov štátnej správy a verejných funkcionárov. Opoziční poslanci pripomínajú, že súčasťou kontrolnej činnosti NR SR je aj právo vykonať poslanecký prieskum. Súčasné znenie rokovacieho poriadku však priznáva túto právomoc poslancom iba v tom prípade, ak má poverenie pléna alebo výboru. Rovnaké je to aj v prípade žiadostí o správy.

Podľa Viskupiča, Remišovej a Klusa poslanci, ktorí sa rozhodnú uskutočniť individuálny prieskum, sa neraz stretávajú s neochotou verejných funkcionárov práve z dôvodu chýbajúcej zákonnej legitimácie poslanca na takýto individuálny poslanecký prieskum, ktorý podlieha schváleniu výborom či pléna. Preto to chcú zmeniť, a to tak, že poslanec, ktorý bude mať o individuálny prieskum záujem, doručí žiadosť o jeho vykonanie príslušnému subjektu najneskôr 24 hodín pred vykonaním poslaneckého prieskumu.