Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Poslanci odmietli kvóty na utečencov.Chcú pomôcť na báze dobrovoľnosti

Na snímke výsledok hlasovania v pléne Národnej rady SR o riešení migračných výziev, ktorým aktuálne čelí Európska únia. V Bratislave, 24. júna 2015. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Parlament zaviazal prezentovať tieto závery aj premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a členov vlády.

Bratislava 24. júna (TASR) - Poslanci Národnej rady SR dnes deklaratórne odmietli zavedenie povinných kvót, na základe ktorých sa majú podľa návrhu Európskej komisie prerozdeliť do štátov EÚ utečenci nachádzajúci sa v Taliansku a Grécku. Vyplýva to z uznesenia NR SR, ktoré dnes 125 hlasmi schválili členovia snemovne. Parlament zaviazal prezentovať tieto závery aj premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a členov vlády. Predseda vlády bude o téme hovoriť na summite európskych lídrov v Bruseli vo štvrtok a piatok (25. a 26.6.).



NR SR v texte vyjadrila "hlboké znepokojenie a ľútosť nad tragickou situáciou migrantov v oblasti Stredozemného mora, ktorí prichádzajú do EÚ". Poslanci ostro odsudzujú "zneužívanie témy migrácie na rozdúchavanie násilia, rasizmu a xenofóbie a zdôrazňujú potrebu solidarity s členskými štátmi EÚ pri riešení súčasných migračných tlakov a zároveň potrebu zodpovednosti za prijímanie opatrení na ochranu vonkajších hraníc EÚ".

Parlament zároveň deklaruje "pripravenosť SR pomáhať pri riešení tejto humanitárnej krízy" s tým, že "trvá na dobrovoľnosti príspevkov jednotlivých členských štátov v presídľovacích a premiestňovacích programoch v súlade s vyhlásením prijatým na mimoriadnom zasadnutí Európskej rady 23. apríla 2015 v rámci možností a kapacít jednotlivých členských štátov".

V texte vyhlásenia sa tiež píše, že NR SR odmieta "zavedenie povinných kvót ako nesystémového riešenia v súvislosti s presídľovaním alebo premiestňovaním migrantov", ako aj "akékoľvek spochybnenia základného piliera schengenského systému, ktorým je princíp voľného pohybu osôb". Parlament konštatuje, že "pri identifikácii opatrení je potrebné dbať na geografickú vyváženosť, ako aj reflektovať potenciálne bezpečnostné riziká a zohľadňovať kultúrne, historické a sociálno-ekonomické špecifiká jednotlivých členských štátov".

"NR SR pripomína dôležitosť zohľadnenia a dôsledného využívania existujúcich mechanizmov na riadne zabezpečenie ochrany vonkajších hraníc EÚ a podčiarkuje potrebu posilnenia politiky návratov a readmisií s cieľom odradiť ďalších nelegálnych migrantov," píše sa vo vyhlásení. Na záver parlament "vyzýva inštitúcie EÚ na komplexné, systémové a udržateľné riešenie vzniknutej situácie v oblasti Stredozemného mora s dôrazom na elimináciu príčin migračných tokov v spolupráci s krajinami pôvodu a tranzitu, vrátane odstraňovania chudoby, boja proti prevádzačstvu či obchodovania s ľuďmi".