Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Poslanci odobrili opatrenia proti segregácii žiakov v školách

Ilustračné foto Foto: TASR - František Iván

Zámerom schválených zmien je aj sprísniť kontrolný mechanizmus štátu nad činnosťou školských zariadení výchovného poradenstva.

Bratislava 30. júna (TASR) - Zámena špeciálnych výchovno-vzdelávacích potrieb na základe zdravotného znevýhodnenia so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami vyplývajúcimi výlučne zo sociálne znevýhodneného prostredia by viac nemala byť možná. Poslanci NR SR dnes totiž schválili vládnu novelu školského zákona, ktorá obsahuje aj opatrenia proti segregácii žiakov v školách.

Podľa rezortu školstva je dôvodom úpravy skutočnosť, že vývin dieťaťa v sociálne znevýhodnenom prostredí neznamená automaticky aj zdravotné znevýhodnenie, ktoré je určujúce pri zaradení dieťaťa alebo žiaka do špeciálnej školy alebo špeciálnej triedy.

Ministerstvo v tejto oblasti pripravilo celkovo päť opatrení. Po novom sa v zákone explicitne a priamo ustanovuje zaraďovanie detí a žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia do tried s ostatnými deťmi a žiakmi. "Toto opatrenie jednoznačne zabraňuje segregácii," zdôraznila hovorkyňa rezortu školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Zmeny sa týkajú aj poskytovania príspevku na žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia. "Nakoľko sa zistilo, že bol častou motiváciou pre umiestňovanie detí a žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia (SZP) do špeciálnych škôl, aj keď to nemalo oporu v diagnostike, po novom ho dostanú iba žiaci zo SZP, ktorí budú zaradení v 'bežnej triede'," vysvetlila hovorkyňa.

Zámerom schválených zmien je tiež sprísniť kontrolný mechanizmus štátu nad činnosťou školských zariadení výchovného poradenstva a prevencie, ako aj umožniť relevantným subjektom prehodnotiť diagnostické postupy a návrhy na zaradenie žiaka do konkrétnej formy vzdelávania a výchovy.

Poslanci odobrili aj pozmeňujúci návrh Árpáda Érseka (Most-Híd). Jeho návrh posúva o rok účinnosť ustanovenia zákona, ktorým sa upravujú minimálne počty žiakov v triede základnej školy. Málotriedne školy sa mali rušiť od 1. septembra 2015, Érsek dosiahol odklad na september 2016.

"Tešíme sa, že vládna väčšina schválila náš pozmeňujúci návrh a tak rodičia ani deti navštevujúce málotriedky sa nemusia obávať, že už po týchto letných prázdninách ich triedy zrušia," reagoval Érsek. Čas, ktorý sa pozmeňovákom vytvoril, poslúži podľa jeho slov na získanie relevantných informácií o počte žiakov v základných školách. Ako dodal, mohol by sa využiť aj na prehodnotenie dopadov, ktoré zrušenie málotriedok so sebou prináša.