Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Poslanci odobrili proces výberu kandidátov na európskeho prokurátora

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kandidátov na obe funkcie má podľa návrhu vyberať päťčlenná výberová komisia, ktorú vymenuje z databázy kandidátov generálny prokurátor.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Výber slovenských kandidátov na posty európskeho prokurátora a európskeho delegovaného prokurátora bude mať na starosti Generálna prokuratúra SR. Vyplýva to z návrhu zákona o zastúpení Slovenskej republiky v orgánoch Európskej prokuratúry, ktorý v stredu schválil parlament.

Vo vznikajúcej Európskej prokuratúre, ktorá má zabezpečiť efektívnejšie trestné stíhanie trestných činov spojených s podvodmi proti finančným záujmom Európskej únie (EÚ), bude mať svojich zástupcov aj Slovensko. Na centrálnej úrovni obsadí post jedného z európskych prokurátorov, ktorí budú zástupcami hlavného európskeho prokurátora. V každom členskom štáte EÚ by mali podľa predpokladu pôsobiť najmenej dvaja európski delegovaní prokurátori.

Postup vymenovania európskych prokurátorov a európskych delegovaných prokurátorov by mal zaručiť ich nezávislosť a odbornosť, ozrejmil návrh rezort spravodlivosti. Každý členský štát EÚ by mal nominovať troch kandidátov na pozíciu európskeho prokurátora, ktorého vyberie a vymenuje Rada EÚ. Výber hlavného európskeho prokurátora a administratívneho riaditeľa Európskej prokuratúry bude mať na starosti Európska komisia.

Kandidátov na obe funkcie má podľa návrhu vyberať päťčlenná výberová komisia, ktorú vymenuje z databázy kandidátov generálny prokurátor. Dvaja členovia budú zástupcami Rady prokurátorov, jeden člen bude zástupcom generálneho prokurátora, jeden zástupcom Súdnej rady a posledného piateho člena výberovej komisie vymenuje generálny prokurátor z kandidátov navrhnutých ministerstvom spravodlivosti. Výberové konanie má byť verejné, zúčastniť sa na ňom môžu len prokurátori, ktorí dosiahli vek aspoň 40 rokov a spĺňajú ďalšie predpoklady.

Prihlásení uchádzači absolvujú v rámci výberového konania písomnú a ústnu časť, testovať sa budú aj znalosti cudzieho jazyka. Ústny pohovor sa zameria na vyšetrovanie trestných činov, ktoré môžu byť v pôsobnosti Európskej prokuratúry, a na medzinárodnú justičnú spoluprácu v trestných veciach. Zoznam úspešných kandidátov na európskeho prokurátora predloží generálny prokurátor vláde, ktorá z nich vyberie troch uchádzačov na funkciu európskeho prokurátora. Kandidátov na funkciu európskeho delegovaného prokurátora nominuje generálny prokurátor priamo príslušnému orgánu EÚ.

Európski prokurátori plnia funkciu styčného bodu a informačného kanálu medzi stálymi komorami a európskymi delegovanými prokurátormi v členských štátoch. V úzkej spolupráci s európskymi delegovanými prokurátormi sledujú vykonávanie úloh Európskej prokuratúry vo svojich členských štátoch. Európski delegovaní prokurátori by mali na území svojho členského štátu konať v mene Európskej prokuratúry, pričom však ich postavenie bude odlišné od akéhokoľvek postavenia podľa vnútroštátneho práva.

Plénum odsúhlasilo aj novelu zákona o ochranných známkach, ktorú vypracoval Úrad priemyselného vlastníctva. Slovensko právnou normou zakotvuje do svojho právneho systému eurosmernicu z roku 2015. Jej cieľom je posilnenie inovácií a hospodárskeho rastu uľahčením prístupu osôb k systémom zápisu ochranných známok v celej EÚ a zvýšením ich efektívnosti z hľadiska nižších nákladov a nižšej miery zložitosti, rýchlejších postupov, väčšej predvídateľnosti a právnej istoty.