Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Poslanci prerokovali vyše 10 návrhov, na programe majú už len zopár

Pohľad na budovu Národnej rady SR v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Funtál

Hoci májová schôdza odštartovala len minulý týždeň 9. mája, zákonodarcovia stihli za pár dní prejsť takmer celý program.

Bratislava 17. mája (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR majú na aktuálnej 17. schôdzi prediskutovať už len šesť návrhov zákonov a šesť správ, napríklad o činnosti Najvyššieho kontrolného úradu aj komisárok pre deti a zdravotne postihnutých. Hoci májová schôdza odštartovala len minulý týždeň 9. mája, zákonodarcovia stihli za pár dní prejsť takmer celý program.

Napríklad v priebehu dnešného popoludnia im prešla rukami vyše desiatka poslaneckých návrhov. Počas šiesteho dňa diskutovali napríklad o návrhu, aby nelegálne zamestnávanie občanov SR bolo trestným činom, alebo aby všetky deti zo sociálne znevýhodneného prostredia od troch rokov povinne chodili do materskej školy.

Hovorili aj o zmenách v stavebnom zákone, ktoré by mali zabezpečiť, aby bol v novopostavených bytovkách aspoň jeden bezbariérový byt. Na rade bola aj exekučná amnestia z dielne hnutia Sme rodina a ďalšie návrhy.

O poslaneckých iniciatívach rozhodne plénum vo štvrtok 18. mája. Dnes totiž poslanci podvečer nehlasovali, keďže sa na tom vopred dohodli. Ako dôvod uviedli prebiehajúci Snem Združenia miest a obcí Slovenska. Viacerí poslanci sú starostami a primátormi, takže sa majú na sneme zúčastniť. Nestihli by tak podvečerné hlasovanie, tak si ho odsunuli na ďalší deň. V pléne bolo na konci dnešného rokovacieho dňa len zopár poslancov.

V rokovaní budú zákonodarcovia pokračovať vo štvrtok (18.5.). Okrem iného na nich čaká pravidelná Hodina otázok. Ako prvá bola vyžrebovaná otázka Ľuboša Blahu (Smer-SD), ktorý sa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) pýta na extrémizmus.

"Vážený pán premiér, počas osláv víťazstva nad fašizmom na Slavíne ste hovorili o vážnom probléme ozbrojovania neonacistov a o polovojenských extrémistických skupinách. Bude vláda v tejto súvislosti prijímať aj legislatívne opatrenia, ktoré by zabránili získať zbrojné povolenie ľuďom, ktorí v minulosti pôsobili v zakázaných neofašistických hnutiach, stranách či združeniach?" pýta sa koaličný poslanec.

Peter Šuca (Smer-SD) chce od šéfa exekutívy vedieť, prečo neuvoľníme dlhovú brzdu, aby sme z týchto financií urýchlene dostavali chýbajúce diaľničné úseky na Slovensku. Pavla Gogu (Smer-SD) zase zaujíma Ficov pohľad na prezidentské voľby vo Francúzsku a ich dosah na vývoj v európskej politike.