Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Poslanci si slovenskou štátnou hymnou pripomenuli vznik SNR

Národná rada SR, archívna snímka. Foto: TASR - Marko Erd

Predseda NR SR Andrej Danko poukázal, že SNR bola v roku 1848 prvý národnopolitický orgán Slovákov.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR si slovenskou štátnou hymnou pripomenuli 170. výročie od založenia Slovenskej národnej rady (SNR).

"SNR síce existovala len krátko, ale zato dôstojne reprezentovala slovenský národ v boji za sebaurčenie, svojbytnosť, za kodifikáciu štátneho jazyka, za duchovnú aj materiálnu obrodu, ako aj v jeho úsilí o štátoprávne usporiadanie," povedal predseda NR SR Andrej Danko (SNS).

Poukázal, že SNR bola v roku 1848 prvý národnopolitický orgán Slovákov. "Pred 170 rokmi sa začal zápas o modernú slovenskú štátnosť. Vyvrcholením národno-emancipačných snáh mnohých generácií Slovákov bol 1. január 1993, keď vznikla nezávislá a demokratická Slovenská republika," doplnil Danko a požiadal o zahratie štátnej hymny na počesť pamätného dňa vzniku SNR.

Samostatná Slovenská republika (SR) si 19. septembra pripomína Deň vzniku Slovenskej národnej rady pamätným dňom. Ustanovujúce zhromaždenie prvej SNR sa konalo pred 170 rokmi v dňoch 15. a 16. septembra 1848 v hostinci U Šperla vo Viedni ešte v období Rakúsko-Uhorska. Prvá SNR sa stala prvým národnopolitickým orgánom Slovákov a riadiacim vojenským centrom ozbrojeného povstania v revolučných rokoch 1848 - 1849. Jej ustanovujúce zhromaždenie bolo pod vedením Ľudovíta Štúra, Jozefa Miloslava Hurbana a Michala Miloslava Hodžu. Po potlačení revolúcie orgán na jeseň 1849 zanikol.

Vznik prvej SNR si predstavitelia parlamentu pripomenú aj na oslavách v Myjave, kam sa niektorí chystajú popoludní. Kluby sa tak dohodli, že popoludní hlasovať nebudú a pôjdu ďalej v rokovaní o bodoch, ktoré majú ešte na programe schôdze. Čaká ich debata o legalizácii pálenia alkoholu pre súkromnú spotrebu, otvorenú majú diskusiu o limitoch na počet členov politických strán, ale aj o zvýšení základného platu starostov a primátorov.

O prerokovaných bodoch majú hlasovať vo štvrtok dopoludnia, v ten istý deň ich čaká aj pravidelná Hodina otázok. Potom by malo opäť zasadnúť poslanecké grémium a dohodnúť sa, ako bude ďalej schôdza pokračovať.