Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Poslanci vzali na vedomie správu V. Tomanovej o porušovaní práv

Viera Tomanová Foto: TASR

Počas ročného pôsobenia úradu sa vyskytli problémy v oblasti náhradnej starostlivosti, násilia páchaného na deťoch či v oblasti poskytovania sociálnych dávok.

Bratislava 20. júna (TASR) - Nevypočutie detí súdom pred umiestnením do resocializačného zariadenia, nejasné trestanie za porušovanie pravidiel, nerešpektovanie názoru či porušovanie práv detí. Toto sú zistenia komisárky pre deti Viery Tomanovej, ktorá do parlamentu predložila správu o činnosti jej úradu. Poslanci ju vzali na vedomie.

Komisárka sa v správe zameriava na viaceré oblasti. Počas ročného pôsobenia úradu sa vyskytli problémy v oblasti náhradnej starostlivosti, násilia páchaného na deťoch či v oblasti poskytovania sociálnych dávok. Komisárka v správe vymenováva niekoľko prípadov, ktoré úrad prešetroval. "Deti sú najzraniteľnejšou časťou obyvateľstva a veľmi ťažko sa dovolávajú svojich práv. Je zarážajúce, že najčastejšie ide o porušovanie práv detí zo strany dospelej osoby a ešte horšia je skutočnosť, že sú to najmä rodičia, ktorí by mali svoje deti chrániť a práve ich používajú ako zbraň v ich nenávistnom vzájomnom spore, či už v manželskom alebo partnerskom," konštatuje komisárka.

Úrad monitoroval dodržiavanie práv v resocializačných zariadeniach, ale aj v detských domovoch. "Vo všetkých resocializačných strediskách bolo zistené premiestňovanie detí medzi zariadeniami na základe nepomenovanej zmluvy, obchodnej zmluvy, medzistrediskovej zmluvy," uviedla komisárka. Monitorovanie tiež ukázalo, že deti pred rozhodnutím príslušného súdu o umiestnení do resocializačného strediska neboli vypočuté, dokonca viaceré ani nevedeli, kam ich vezú.

"V resocializačných zariadeniach absentujú zmluvy medzi orgánmi sociálno-právnej ochrany detí a sociálnej kurately ústredia práce a príslušnými strediskami o poskytnutí finančného príspevku," uviedla komisárka v správe. V niektorých prípadoch bolo zistené, že strediská nevedú spisovú dokumentáciu detí a nie je vyhodnocovaný individuálny resocializačný plán. Tiež bolo v niektorých prípadoch zistené, že vykonávaná pracovná terapia hraničí so zneužívaním detskej práce alebo práce boli vykonávané na pracoviskách, ktoré sú zakázané mladistvým zamestnancom do 18 rokov. "Vo všetkých resocializačných zariadeniach nie sú dodržiavané požiadavky na vnútorné prostredie budov a minimálne požiadavky na byty nižšieho štandardu," uvádza sa v správe. Porušované bolo podľa komisárky aj právo detí na vypočutie a vyjadrenie ich názoru vo všetkých oblastiach.

Správa hovorí aj o povolení fajčenia v resocializačných zariadeniach. Niektoré ho povoľujú, v iných je zakázané. "Je žiaduce v rámci resocializácie detí riešiť aj otázku nebezpečného fajčenia," podotýka komisárka.

Správa ďalej uvádza výsledky prieskumu v jednotlivých zariadeniach. Úrad komisára sa klientov zariadení pýtal napríklad na používanie trestov, komunikáciu s rodičmi, na aktívne využívanie voľného času, či si myslia, že sú dodržiavané ich práva, aké majú možnosti pri podávaní sťažností, či sa stretli so zlým zaobchádzaním. "Všetky navštívené resocializačné strediská využívajú ako nástroj práce s deťmi a mladistvými tresty. Podľa konštatovania 10 percent opýtaných sa ako sankcie využívajú telesné tresty, 88 percent uviedlo, že sa tresty nevyužívajú," píše sa v správe. Spektrum trestov, ktoré zariadenia využívajú, je podľa úradu široké, niektoré sú nejasné alebo nekorešpondujú s právnym stavom. "Nejasné pojmy sú tzv. hygienické intervencie a sankcie hygienické," píše komisárka.

Celkovo vlani Úrad komisára pre deti dostal 934 podaní. V jeho pôsobnosti bolo z nich celkovo 328, v 45 prípadoch využila komisárka právomoc zúčastniť sa konania pred súdmi.